Rađenović: I kad je teško glavu gore i kreni dalje

Jedna od najboljih košarkašica bh. prvenstva

Rađenović: I kad je teško glavu gore i kreni dalje

E. Dindić

Ona je dugo godina jedna od najboljih igračica ženske košarkaške lige Bosne i Hercegovine. Stroj za koševe, ubitačna na terenu za protivnike, a izvan terena prava dama.  Ona je Milena Rađenović košarkašica ŽKK Orlovi iz Banja Luke, bivša seniorska reprezentativka Bosne i Hercegovine.

Popričali smo sa Milenom o početku nove sezone, klupskim ambicijama, njenim ambicijama, reprezentaciji koja se okupila nakon pet godina. 

Dugi niz godina ste jedna od najboljih košarkašica naše lige, kako ste vidjeli pocetak ove sezone?  

"Kada krene prvenstvo, uvijek imate određenu dozu nervoze i neizvjesnosti. Međutim nakon prve utakmice sve ide lakše. Mlad smo tim, nismo posebno mijenjali okosnicu tima iz prošle sezone što je naša najveća prednost.  Što se ostalih ekipa tiče zaista liga nikada možda jača nije bila. Sjajne su ekipe ŽKK RMU Banovići i Play Off iz Sarajeva koji su možda i prvi favoriti za osvajanje prvenstva, tu je uvijek neugodni Čelik, Jedinstvo, Željezničar, Mladi Krajšnik i naša ekipa. Sigurno je da će Liga biti neizvjesna jer svako svakoga može da dobije i iznenadi, jednostavno loš dan svako može da ima.

Koliko vaš klub ŽKK Orlovi iz Banja Luke može ove sezone? 

"U prva dva kola zabilježili smo dvije pobjede, što govori i o našim ambicijama. Zaista ako mi dopustite moram spomenuti našeg trenera Slavišu Ožegovića koji ima puno povjerenje u nas, i uvijek nas tjera da dajemo 110 % od sebe, zaista je trener od koga se uvijek može na svakom treningu nešto novo naučiti.  Želimo da budemo među prve četiri ekipe,a da bismo to ostvarili moraćemo da igramo čitavu sezonu na visokom novu, odnosno da kvalitetno odradimo zadatke koje postavi naš trener pred nas."

Kakve su vaše lične ambicije ove sezone?

"Ja sam uvijek bila timski igrač i sve svoje ambicije sam podredila interesima kluba. Često čitam u novinama i na portalima Rađenović najbolja, Orlovi izgubili. Što se mene tiče ja ne moram ni igrati, ako svaku utakmicu dobijemo. Moje ambicije je pomoći kao iskusnija igračica u sazrijevanju mlađih košarkašica, te pomoći im da brže napreduju. 

Ženska seniorska košarkaska reprezentacija okupila se nakon pet godina odsustva kako ste vi vidjeli kvalifikacije? 

"Znate prvo što mi padne na pamet je pet godina neokupljanja reprezentacije. Možete zamisliti da najbolje igračice koje se trude i rade čitavih pet sezona ne odigraju utakmicu u najdražem dresu.  Meni je izuzetno drago što se opet okupila naša seniorska reprezentacija, jer uvijek smo imali sjajne košarkašice i uz malo podrške i pravilan rad sa kojim je počeo sadašnji selektor dospjećemo daleko, treba samo strpljenja, ništa nije preko noći napravljeno. Bila sam i sama reprezentativka, i uvijek mi je bila čast i zadovoljstvo odazvati se pozivu da igram.  Nakon svega što je proživila naša seniorska ženska reprezentacija sigurna sam da u narednom periodu samo lijepe stvari nas očekuju. "

Uvijek ste bili vođa na terenu,  osoba koja je preuzimala odgovornost u zadnjim trenucima.  Koji vam je najdraži pogođeni šut, a za kojim žalite i danas dan?

"Zanimljivo pitanje moram da priznam, ali od mnogo važnih utakmica koje sam odigrala teško da bih mogla da izdvojim najdraži. U životu sam osoba koja ne žali za bilo čim, trudim se uvijek 100 % posto od sebe da dam, tako da zaista iako je bilo razočarenja poslije utakmice.  izvuče se pouka  i idemo dalje da napredujemo".

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

Kao neko ko je prošao gotovo sve u karijeri, i kao neko na koga se mlađe košarkašice ugledaju, sigurno imate neki dobar savjet koji će im pomoći u karijeri.

"Kao savjet mladim košarkasicama koje žele da se bave profesionalno mogu da poručim da nije potreban samo talenat nego mnogo više, tu je i rad i odricanje, a nagrade za to sve ce doći kada bude vrijeme, samo trebaju biti uporne i istrajne.  Jer kako je meni govorio moj trener ako padneš na prvoj prepreci onda imaš problem, i nisi za te stvari. Koliko god bilo teško ustani, glavu gore i idemo dalje."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi