S karakterom se rodiš: Bravo Pandžini Zmajevi

Pokazali su da im je stalo

S karakterom se rodiš: Bravo Pandžini Zmajevi

E. Škorić

Da su izgubili, vjerovatno bi naši juniori danas bili stavljeni na stup srama od dobrog dijela bh. javnosti. No, nisu, zato su umjesto razmaženih zvijezda heroji.

Naši juniori pobjedom su otvorili Evropsko prvenstvo u turskom Samsunu. I to ne bilo kakvom pobjedom, nego velikom.

Suočili su se u našoj reprezentaciji s problemima i prije nego li je počelo prvenstvo. Povrijedio se Njegoš Sikiraš, jedan od ključnih igrača, ali moralo se pomiriti s ružnom istinom i krenuti dalje.

Osjetilo se da fali Sikiraš već u prvom meču protiv Izraela, ali pobjeda nije ispuštena. Izraelci su u Samsunu u prvom poluvremenu vodili dvocifrenom razlikom, a mi nismo mogli kako treba da organizujemo napad. Redale su se greške, gubile su se lopte, nedostajalo je skokova, vanjski šut Izraela se nije uspijevao zaustaviti...

Vjerovatno su mnogi već na poluvremneu "shvatili" da je uzalud gledati drugi dio utakmice i da je sve gotovo, ali momci su uspjeli da se vrate. Od početka treće četvrtine počeli smo djelovati ozbiljno i prednost Izraelaca se malo po malo topila.

Uslijedila je sjajna zadnja četvrtina, ali Izrael nam nije dao mira do posljednje sekunde. I kada se činilo da smo završili posao, ludom trojkom Izraelci dolaze do produžetka. Možda bi mnogo stariji od Muse i društva pali, ali oni nisu. Izdigli su se iznad svega i nekako inatski došli do pobjede.

"Sigurno jedna od najdražih pobjeda u mom životu nakon takvog prvog poluvremena gdje je Izrael nas deklasirao. Mi se nismo snašli na njihovu odbranu, nismo odgovorili njihovom trčanju, radili smo kardinalne greške, 18 izgubljenih lopti u prvom dijeli. Sjeli smo i dogovorili smo se da ne odustajemo, ne bi mi odustali ni da smo izgubili danas. Ja čestitam momcima, fenomenalan povratak, fenomenalna utakmica, vrhunski protivnik kojeg sam ja najavljivao takvog", rekao je po završetku meča naš selektor Josip Pandža.

Neki možda danas nisu igrali na nivou, neki su blistali, neki su dali manji, a neki veći doprinos, no jedno je sigurno - ovi momci imaju karakter. A s karakterom moraš da se rodiš. 



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi