S parkinga i iz svlačionice: Bili smo tužni, ali ponosni

Prošlo je tačno godinu dana

S parkinga i iz svlačionice: Bili smo tužni, ali ponosni

Prošlo je tačno godinu dana od pobjede naših košarkaških Zmajeva nad reprezentacijom Litvanije u posljednjoj utakmici grupne faze Eurobasketa u Sloveniji, bajkovite priče koja je imala nesvakidašnje tužan završetak.

Sa dva poraza na početku prvenstva od Latvije i Srbije, naša reprezentacija se dovela u mat poziciju za prolaz dalje. Malo je ko nakon toga vjerovao u čudo, u tri vezane pobjede do kraja i pogodne rezultate ostalih utakmica koji su nam bili potrebni za plasman u narednu fazu.

A onda je naša reprezentacija pokazala ono najbolje što može. Najprije je nakon preokreta pala Crna Gora, da bi u krajnje neizvjesnoj završnici savladana i Makedonija. Omjer od dvije pobjede i dva poraza probudio je nadu bh. javnosti i navijačima. Ukazala se prilika za plasman dalje, ali sa druge strane terena našla se svjetska velesila - Litvanija.

Utakmica odluke

Inspirisani Mirza Teletović je tog dana bio heroj naše priče koja je na kraju imala rijetko nesretan kraj. U susretu sa Litvanijom je naša reprezentacija trebala pobjedu od minimalno devet poena razlike, budući da je istog dana u ranijem terminu ne pretjerano motivisana Makedonija izgubila od Latvije. Da nije, bila bi nam dovoljna samo pobjeda koju je ionako bilo teško očekivati.

Ali nisu tako mislili naši košarkaši koji su, kako je utakmica odmicala, i rezultatski odmicali Litvaniji. Svaki put kada bi se činilo da se protivnik vraća, dešavala se neka "ludost" Mirze Teletovića koji je te večeri pogađao nerealne trojke koje će, popraćene sada već čuvenim komentarima Edina Avdića, ostati duboko urezane u naša sjećanja. Zabijao je Mirza i sa parkinga i iz svlačionice, zabijali su naravno i Đedović, Šutalo, Stipanović i mnogi drugi ali sve to nije bilo dovoljno za ispunjenje konačnog cilja.

Imali smo +16, a onda je uslijedio neshvatljivi pad koncentracije u samom finišu utakmice. Taj crni period naše igre dovodi do brutalnog kažnjavanja od strane Linasa Kleize koji preuzima stvar u svoje ruke onda kada je najteže i svojom trojkom zaključuje seriju od 9:0 litvanske reprezentacije koja smanjuje na sedam razlike. Do kraja je Teletović u posljednjoj sekundi pokušao još jednom nemogućom trojkom donijeti prolaz našoj reprezentaciji, ali je iz te pozicije zaista bilo nemoguće pogoditi čak iako je u pitanju bio nevjerovatni Mirza Teletović.

Pirova pobjeda i neslavno upisivanje u historiju

Konačni rezultat utakmice je bio 78:72. Šest razlike... Pobijedili smo, ali se nismo radovali. Na svojoj koži smo tada osjetili svu sportsku nesreću pa i nepravdu, jer smo se od takmičenja oprostili sa pozitivnim omjerom od tri pobjede i dva poraza i tako postali prva reprezentacija u historiji koju je zadesila takva sudbina. Imali smo isti omjer kao i prvoplasirani tim u grupi, a završil smo na četvrtoj poziciji. Prve tri pozicije su vodile u naredni krug, a mi smo ostali "kratki" za samo tri poena...

Smirile su se strasti a utisci su se slegli. Kada je došlo do toga, bili smo itekako ponosni na sve što su naši momci napravili kada su ih svi unaprijed otpisali. Pobjeda protiv Litvanije bila je senzacionalna i tako je malo nedostajalo da se pamti na pravi način i da se proslavi do zore. Ovako će se pamtiti po majstorstvu Mirze Teletovića i jednom tužnom kraju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.