Sa 96,3 poena po utakmici, odbrana mora biti ključ uspjeha

Nakon tri utakmice i neugodnog poraza: Momci glavu gore

Sa 96,3 poena po utakmici, odbrana mora biti ključ uspjeha

Košarkaška selekcija BiH je u sinoćnjem porazu protiv Gruzije (95:96) nastupila sa 9 igrača kojima su ovo prve kvalifikacije i ako je neko i pomislio, da će uz ovakvu smjenu generacije, iste biti lagana šetnja, taj se grdno prevario.   

Ovakav, naglo izmjenjeni roster osjetila bi i jača košarkaška zemlja, a još ako protiv sebe imate ovakvu Gruziju sa Pachuliom (16 p. 7 sk. šut 61 %), Sanikidzeom (19 p. 11 sk, šut 50%), Pullenom (20 p. šut za tri 4/8, 50%), te sa Tsinadzeom sa 12, Markoishvilijem sa 17 i Shengelijom sa 12 poena, onda  se posao neće završiti sam od sebe.

 

Da, još dugo se u noć gledala statistika... Čak 6 igrača Gruzije išlo je na 10 i više poena. U grotlu Skenderije izgledali su, baš kao da svaki dan igraju pa čak i treniraju uz zaglušujuću buku i onakvo fenomenalno navijanje 5 000 navijača.

 

Četiri puta u zadnjoj četvrtini smo prilazili na poen razlike, zaostatak od minus 21 je uzeo snage

 

Ne, nećemo tražiti opravdanja. Pogotovo opravdanja nema za onu mizeriju od prve četvrtine (9:28). Opravdanja nema niti za naš reket koji je u utorak navečer za Gruzijce - sve do ulaska Sinanovića u igru - izgledao kao najljepši ljetni korzo. 

 

Nakon minus 21 teško je bilo očekivati da se umor nagomilan zbog stizanja rezultata neće osjetiti, baš uvijek i iznova kada smo im prilazili na jedan razlike, a to se u zadnjoj četvrtini dogodili čak 4 puta (80:81, 82:83, 84:85, 95:96).

 

Opravdanja nema niti za zadnji napad koji je trebao trajati 5,9 sekundi. Moglo je bolje, ali nije, i sada ne treba glavom kroz zid.

 

Postižemo 96,3 poena po utakmici, uz dobru odbranu ovo naprosto mora rezultirati pobjedama 

 

Nakon tri utakmice kvalifikacija za Eurobasket u Sloveniji pored dvije pobjede i sinoćnjeg poraza od Gruzije najvažnije je znati da imamo veliki prostor za napredak u odbrani koja se naprosto mora popraviti.

 

Jer, kada Gruziji postignete 95 poena, uz dobru odbranu pobijediti se mora. Kada se Latviji postigne 87 poena, uz dobru odbranu se ne strepi do samog isteka vremena. Mi čak i Holandiji moramo dati 107 poena, jer uz lošu odbranu primamo 89.

 

Znači, računica je jasna, postižemo 96,3 poena po utakmici, a ipak gubimo ili teško pobjeđujemo. Zaboravimo na trenutak Holandiju. Zašto je to tako ? Zato jer u prosjeku primamo 89,6 poena po utakmici, a to niti jedna ozbiljna reprezentacija ne radi, ili barem ne radi ona koja namjerava postati ozbiljna.

 

Uz ovakav napad, Teletovića koji je sinoć postigao 27 poena uz procenat šuta od 47,6 %. Uz Đedovića sa 20 poena, za dva 50 %. uz Sinanovića sa 13 poena, šut za dva 71,4 %, imao je i 12 skokova, te uz Mašića koji je nakon 17 postignutih poena bilježio šut za tri 5/8, 62,5 %, sasvim je jasno, a to nam Acini igrači pokazuju iz utakmice u utakmicu da za napad nema toliko brige.

 

Problemi će nastati kada ne budemo ovako poenterski raspoloženi, ili ukoliko neko bude povrijeđen, kao što je Mašić sinoć bio pod velikim upitnikom (sad zamislite slučajni sinoćnji izostanak njegovog učinka sa linije tri poena). Tada će kvalitetna odbrana biti ta koja uvijek mora biti prisutna u našim redovima.

 

Ulazak u utakmice je sramežljiv, sada nam ne trebe sindrom prve četvrtine

 

Sama otvaranja utakmica postaju još jedan problem. Protiv Gruzije prva četvrtina (9:28), ali zato drugi, treći i četvrti period maestralni (29:26, 34:23, 23:19). Protiv Latvije prvih deset minuta sramežljivo (23:22), drugih deset također, ali uz dobru odbranu (18:16). Protiv Holandije u prvih 20 minuta (50:51).

 

A, ono što je sada posebno pohvalno, je to da ne postoji sindrom treće četvrtine. Zato ne dozvolimo da dobijemo identičan sindrom, ali u prvoj četvrtini.

 

Greške su sigurno identifikovane, ne treba sumnjati u njihov popravak

 

Dakle, opravdanja nismo tražili. Strpljenja, ipak da. Sada kada smo detektovali greške, kojih je sigurno i Petrović sa igračima svjestan vrijedi dignuti glavu i krenuti dalje.

 

Kvalitete ne nedostaje. Teletovića neće zaustaviti niti čitava protivnička petorka na njegovoj ruci, majstor će je potegnuti i iz outa ako treba.

 

Sinanović je odličan, ima i brzinu koju smo primjetili već tokom priprema, ima on sve samo ne minute u Španiji i tokom kvalifikacija će biti sve bolji.

 

Kikanović večeras protiv Zaze nešto slabiji, ali je zato protiv Latvije bio odličan, a pod temperaturom.

 

Wright, ludo raspoložen, čak 15 asistencija. Okret pod protivničkim košem i poentiranje pored centra bio je totalno lud potez, potez koji puni dvorane.

 

Peršić je izuzetno zhvalan igrač koji će nam mnogo pomoći do kraja kvalifikacija.

 

Đedović sada ne treba klonuti, njegova je lopta bila zadnja, i nije to ni prva ni posljednja koja će mu se naći u ruci kada se bude "lomilo". Nekad će biti uspješan, nekad i ne. Takav je život. Prije kvalifikacija smo pisali da je u životnoj formi, igru iz drugog poluvremena mora pokazati i u prvom.

 

Tu je i mentalna stabilnost. Onako se vratiti u utakmicu, to zaista ne može baš svako.

 

Imamo napad, imamo i kontru, ali nam ih treba više nego sinoć kada smo istrčavali za malih 8 poena, Gruzija za 21. Upravo  će žestoka odbrana ponuditi prostora za razvoj takve igre. Imamo dvije pobjede i treba nam još gostujućih. Imamo još 5 utakmica i nema razloga za paniku. Kvalifikacije ne traju jednu utakmicu, niti sve stanu u jedan poraz ili pobjedu.

 

Jedinu istinu o sinoćnjem porazu rekao je Sinanović.

 

"Ovaj poraz moramo što prije zaboraviti, jer već sutra putujemo."

 

I, naravno, odbrana. Ne bilo kakva, već ona, Pat Rileyevska "krvavih koljena". 

 

Tek tada će 96,3 poena koliko postižemo po utakmici doći do izražaja i odvesti nas u Sloveniju.

 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.