Samir Šehić šampion Amerike do 12 godina
Samir Šehić sa svojom prvom od, nadamo se, mnogih titula

Sa timom Texas Titans, Bosanac osvojio prsten

Samir Šehić šampion Amerike do 12 godina

Samir Šehić dvanaestogodišnjak koji živi sa roditeljima u SAD, u gradu Dallasu, državi Texas proveo je vrijeme od 15. do 23. jula na košarkaškom prvenstvu Amerike u gradu Newport News (Virginia) za dječake do 12 godina sa timom Texas Titans za koji već igra evo dvije godine.

Njegovi Titansi, slavili su i Samir je sa ekipom ponio šampionski prsten i titulu najboljeg u Americi u uzrastu do 12 godina.

Prošle godine na istom ovom prvenstvu koje se održalo na Floridi, plasirali su se veoma visoko završivsi na drugom mjestu gdje su izgubili od tima sa Floride u finalnoj utakmici. Međutim takav se poraz nije mogao desiti ove godine kaže mladi Bosanac.

“Ove godine smo šampioni Amerike” ponosno govori Samir. “Bio sam dosta spremniji ove godine nego prošle, tako da sam mogao i doprinjeo mnogo više ove godine”, kaže on. “Ove godine sam dosta veći, brži , jači i nadam se da ću i nastaviti u ovom trendu i za iduće godine uzeti još jednu titulu”.

Ovu sezonu Samir je završio visok 190cm, težak 87kg i sa prevelikom obućom od 51,5 broj. Mnogi bi rekli istinski košarakaški potencijal, što je Samir već i dokazao sa svojom ekipom osvojiviši tituli najboljih u svom uzarastu.

“U finalu smo igrali ARC timom iz Kalifornije koji smo i pobjedili i tako da sam osvojio svoj prvi prsten šampiona Amerike za moj uzrast.»

«Bilo je teško.”, kaze Samir. Učestvovalo je vise od 90 timova iz cjele Amerike, a u kvalifikacijama za ovo prvenstvo učestvovalo je i preko 2000 timova tokom cjele godine. Texas Titans je odigrao preko 60 utakmica tokom ove sezone u desetinama različitih gradova i država unutar Amerike.»

Na pitanje šta je sljedeće Samirov otac je rekao “Samir je fantastičan dječak. Trenirao je mnogo tokom cjele godine i radio veoma vrijedno. Zaslužio je da bude malo slobodan i zato ga šaljem na odmor u Bosnu gdje će ostati 4 sedmice. Školsku godinu je također zavrsio sa odličnim uspjehom, ali čim se vrati nastavljamo sa novim aktivnostima. Samir će raditi i trenirati samnom, a naravno tu su i treneri Texas Titansa da mu pomognu sto se tiče kosarkaskih aktivnosti.», kaze Jasmin, Samirov otac i kondicioni trener.


«Samir je trenirao šest puta u sedmici. Ujutro bi rano otišao u školu, iz škole poslije podne oko 4 sata bi direkno otišli na treninge sa timom ili sa ocem. Samirov život je veoma naporan. Dok mnogi dječaci njegovog uzrasta svo slobodno vrijeme provode u igri, Samir u većini slučajeva ide u školu ili trenira. Uz ovakav program neophodno je mnogo odricanja i za njega za  njegove roditelje..», kaže njegova majka Amra. “Pored svega toga moramo se posvetiti i njegovoj sestri Melissi koja se sa četri i po godine aktivno bavi taekwondoom.». Samir je evo sezone dokazao da težak rad donosi uspjeh barem u sportskom životu. “Samirova minutaža na terenu  je otprilike 40% od ukupnog vremena što bi Samir želio da poveća iduće sezone. Statistika je pokazala da je dao 7 koseva, imao 5 skokova, 2 bloka, jednu ukradenu loptu i dvije asistencije po utakmici, što je veoma dobro za provedeno vrijeme na terenu.», kaže njegov otac Jasmin. «Procenat suta mu je 62% iz igre a sa linije slobodnog bacanja je77%.  Ipak, najvažnije mi je da je Samir sretan i da radi ono sto voli”.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije