Selektor juniorske reprezentacije BiH uvjeren u dobar rezultat na EP

Enes Numanović za SportSport.ba

Selektor juniorske reprezentacije BiH uvjeren u dobar rezultat na EP

E. Čaušević

Bh. kadetski košarkaši nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji završili su na sjajnom devetom mjestu.

Ipak, vremena za odmor za pojedince iz stručnog štaba nema jer nam krajem mjeseca slijedi Evropsko juniorsko prvenstvu u Turskoj. Povodom toga razgovarali smo sa selektorom U18 selekcije Enesom Numanovićem koji je otkrio svoja očekivanja sa predstojećeg turnira.

1. Slijedi nam SP U18, kakve su nam šanse i koja su očekivanja?

Prvo da napomenem da je prvenstveni selektor Marko Trbić zbog zdravstvenih problema odustao. On je ostvario sjajan rezultat s ovom ekipom bio je četvrti na EP-u. Mi smo naslijedili njegov spisak i mislimo da je to najboljih 16 igrača. Oni su jučer počeli pripreme, super su na treninzima i odlično motivisani. Mi se priključujemo 6. jula i ovi igrači iz kadetske selekcije koji mogu odgovoriti izazovu će dobiti nekoliko dana odmora, te će se pripremama priključiti 14. jula. Što se tiče očekivanja nama je cilj proći grupu jer nam je zaista teška grupa. Tu su Latvija i Litvnaija koji su favoriti i mi se nadamo da možemo pobijediti taj Izrael i proći grupu.

2. Hoće li od ovih momaka iz U17 preći u U18? Kakva je situacija sa Sikirašem?

Moja želja je bila da Džanan Musa bude tu, ali on ima program sa seniorskom selekcijom i kako stvari stoje on ide u seniore. Mi smo pozvali Čamparu i Čerkezovića. Oni će se proključiti 14. jula, ali ćemo vidjeti u kakvom su stanju jer su 50 dana žestoko radili. Mi nećemo ići protiv igrača svakako, ali ako budu mogli igrati mi ćemo ih povesti na EP. Što se tiče Sikiraša on bi svojim kvalitetom dosta doprinio našem timu, ali on ima zaista velikih problema sa povredom koljena i on je prošlo EP igrao u strahovitim bolovima. Nije realno očekivati da on zaigra, treba mu pauza kako bi bio u stanju da nastavi svoju karijeru.

3. Koje su najveće prednosti U18 reprezentacije i koja je naša najjača karika u timu?

Problem U18 selekcije je to što oni nemaju nekog internacionalnog iskustva, osim Amara Gegića koji je prošle godine imao značajne minute na turniru. Svi ostali su uglavnom igrali u okvirima bh. košarke. On ima iskustvo i trebao bi biti lider te reprezentacije. Međutim, uz neku atmosferu i dobar rad možemo pružiti dobru košarku bez obzira na nedostatak iskustva.

4. Zna li se plan priprema za EP u Turskoj?

Mi smo odlične uslove dobili od strane Košarkaškog saveza BiH i ovim putem im se zahvaljujem. Imamo super dogovorene utakmice. Igramo s Crnom Gorom i Slovenijom, a 21. jula idemo u Tursku gdje ćemo igrati jak internacionalni turnir pred samo prvenstvo. Uslovi su zaista optimalni u slučaju zdravlja i dobrog raspoloženja mislim da ćemo ispuniti naše uslove.

5. Kako ste zadovoljni podrškom KS BiH?

Mi smo i prošle godine imali sve uslove i sada smo odigrali dosta prijatljskih uslova s kadetima. Sada s juniorima imamo sjajne i optimalne uslove od hotela, dvorane, suplementacije sve što nam je potrebno to imamo.

6. Josip Pandža je selektor kadetske selekcije, a vi pomoćnik. Sada je to obratno u juniroskoj ekipi i očito je da dobro sarađujete. Da li je to pravi put za bh. košarku da trener isprati jednu generaciju kroz selekcije?

KS BiH ima svoj Upravi odbor koji određuje selektore. Da li je to pravi put sada ne mogu odgovoriti. U klubovima mogu reći da je to pravi put i ima smisla. Ipak, ovo je reprezentacija, igrači moraju biti spremni na različite tipove selektora.

7. Može li ovaj veliki uspjeh mladih košarkaša BiH u posljednje vrijeme, da li to može nagovijestiti bolje dane za seniorsku bh. košarku?

Imamo tu genetiku i u razgovoru sa ljudima iz drugih reprezentacija, za taj broj stanovnika mi smo stvarno genetski sposobni za košarku. Mi jučer dobijemo Kinu koja ima ne znam ni ja koliko stanovnika, imamo taj potencijal, ali kao država imamo problema sa finansijama. Ove godine smo imali problem što Liga mladih nije startala na vrijeme, ali sada po najavama ljudih iz Saveza ona će startati na vrijeme. Ključno je za uspjeh mladih igrača da imaju iskustva kroz utakmice. Ima tu i problem odljeva igrača u susjedne zemlje, ali to je nešto na šta mi možemo utjecati kroz Savez i rezultate koje pružamo tako da će i ti igrači koji imaju želju da igraju susjede ipak igrati za nas.

8. Može li se nekako spriječiti taj odlijev mladih igrača, možda da se u mlađim kategorijama klubova zabrani igranje stranih igrača?

Vjerovatno može, na ljudima iz Saveza je da vide kako će to da se uradi. Mi smo sada u nekom deficitu što ne startamo sa U14 selekcijom. Ukoliko napravimo taj iskorak , naravno sve je to vezano za finansije, ali ovaj Savez radi dobro i vjerujem da će biti ta opcija U14 selekcije veoma uskoro.

9. Ove selekcije su predstavljale cijelu BiH, naša država rasadnik košarkaških talenata, kako ste zadovoljni organizacijom omladinskih liga u BiH?

Ta je liga ove godine bila rasparčana na neke kantone i regije gdje ne možete imati kvalitetne utakmice. Liga mladih će opet biti pokrenuta je nešto što je dobro za mlade igrače, jer se igra svake sedmice. Vrlo je važno za mlade uzraste ta Liga mladih koja se igra na teritoriji cijele BiH.

10. Vjerujete li u sudbinu, hoćemo li vas opet slaviti nakon EP U18?

Pa vidjet ćemo, stvarno nije realno očekivati da mi možemo ponoviti taj rezultat, ali mislim da možemo ostaviti neki trag. Sada da li će to biti dovoljno da nas ljudi dočekaju u tolikom broju to ćemo da vidimo.

11. Malo da promijenimo temu za kraj, pratite li EP u fudbalu, ko će biti prvak?

Ako biram nekog favorita za mene je Njemačka favorit. Jučer su prošli nezgodnu Italiju i za mene lično je Njemačka prvi favorit za osvajanje zlata na Evropskom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi