"Šest sati dnevno sam u dvorani"
Dženan Kurtić (igrač s brojem 16 na fotografiji)

Kurtićev talenat u Nancyu prepoznat

"Šest sati dnevno sam u dvorani"

Dženan Kurtić (1992), se bh. košarkaškoj javnosti po prvi put predstavio tokom prošlog ljeta kada je učestvovao na pripremama sa mladom selekcijom BiH U-20 tokom priprema za EP u našoj zemlji (divizija B).

Na samom prvenstvu ovaj igrač nije učestvovao. Apsolutno nova sredina, mnoštvo novih lica, kratkotrajne pripreme, nešto malo neiskustva, nešto malo manje minutaže, prouzrokovali su da Kurtić na pripremama ne pokaže sav svoj potencijal, koji je neosporan.


Uglavnom, sa njegovim kvalitetnim igrama u juniorskoj ligi Francuske mnogi su se u zemlji Trikolora već navikli. Taj kvalitet  je i prepoznat. Od ove sezone Kurtić je priključen i prvom timu Nancya. Minutaža i nije realna u ovom trenutku, ali zato svaka minuta treninga sa svim zvijezdama Nancya zaista je zlata vrijedna.

Ali, nije da Kurtić ne nastupa. Plan ovoga francuskog kluba je da ovaj igrač ove sezone igra još i za juniore. Zaista sadržajna godina za igrača sa kojim smo stupili u kontakt i koji za SportSport.ba govori o Batumu, Teletoviću, o svojim nastupima, reprezentaciji BiH, ali dosta znakovito, u riječ - dvije spomenuta je i mogućnost poziva od strane košarkaškog saveza Francuske.


SportSport.ba: Od ove sezone ste sa prvim timom Nancya, ali ujedno igrate i za juniore. Teško je očekivati veliku minutažu u prvenstvu Francuske i Euroligi, ali je sigurno veliko iskustvo trenirati uz Batuma i ostale velike zvijezde svjetske i evropske košarke. Ovo je bez ikakve sumnje zaista sadržajna godina u vašoj karijeri. Vaš komentar?

Kurtić: Da, od ove sezone sam stalno sa prvim timom, a ujedno igram za juniore što i nije loše jer sa prvim timom je vrlo teško nastupiti i dobiti minutažu. Ali imam priliku da što brže uznapredujem na treninzima sa Batumom i ostalima. Uspio sam prvi put zaigrati sa prvim timom protiv Pariza 2. minute što znači da trener ima povjerenje u mene.

SportSport.ba: Kakva su očekivanja u Nancyu kada je Euroliga u pitanju?


Kurtić: Pa, nadam se da ćemo se kvalifikovati u top 16 što je i cilj kluba. Pravo da vam kažem, ovdje su veoma ozbiljni u tom cilju, jer stvarno radimo svaki dan po 6 sati na terenu.

SportSport.ba: Ko vas je posebno impresionirao u prvom timu i kakav je odnos suigrača i trenera prema tebi ?

Kurtić: Naravno, Nikola Batum. On me je najviše impresionirao sa svojom igrom, i znajuči da je Batum igrač NBA lige, ali to ni u kojem trenutku nije na treningu istakao prema nama i još vam mogu reći da je najbolji kontakt za vrijeme treninga upravo sa njim. Uvijek mi daje dobre savjete jer sam pretežno u njegovoj ekipi za vrijeme treninga. Odnos trenera prema meni je vrlo korektan, a to pokazuje i činjenica da sam na spisku prvog tima.

SportSport.ba: Sve u svemu odlične statistike u juniorskom prvenstvu, možete li nas upoznati sa svojim igrama i možda da nam nešto kažete o jačini tog šampionata. Da li su i koji, veliki igrači iz državnog tima Francuske prošli kroz taj šampionat?

Kurtić: Da, dobro sam počeo ovu sezonu sa juniorima i nadam se da ću nastavit tako. Evo ovo su moje statistike : 33 min, 16.1 poen, 8 skokova. Pa ne znam baš sa kojom ligom bih mogao poredit ovaj naš šampionat, ali mogu reći da je veoma težak. Dosta je velikih francuskih igrača prošlo kroz to takmičenje. Kao, Nikola Batum ili još Adrien Moerman koji igraju baš u Nancyu.

SportSport.ba: Pretpostavljam da ste svaki dan u dvorani? Sportista zaista mora biti kvalitetno pripremljen u periodu kada konkuriše za nastupe i u A-timu, ali i u juniorima Nancya.

Kurtić: Da od jutra do na večer po 6 sati dnevno. Ali, ne žalim se. Svjestan sam da se mora mnogo raditi i trenirati. Ima dosta atleta oko mene i samo radom možete doći na nivo kojim možete parirati takvim sportistima u igri.

SportSport.ba: Kako ste vidjeli igru Mirze Teletovića u Caji Laboral kada su nedavno gostovali Nancyu, da li ste razgovarali?


Kurtić: Teletović je bio nezadrživ, zaista me je iznenadio sa svojom igrom. On je po meni najbolji igrač Evrope na svojoj poziciji, a sa njim sam razgovarao malo prije utakmice.

SportSport.ba: Stekao sam utisak da bi ste se nametnuli selektoru Kisiću da su pripreme u Sarajevu sa mladom selekcijom BiH (U-20) potrajale još desetak dana. Kako sada gledate na taj period i tih 25 dana sa vašim uzrastom iz BiH?


Kurtić: Iskustvo mi je pozitivno, jer mi je želja bila da vidim kako naši momci rade. Super su bili drugovi iz ekipe, ali u svakom slučaju odluke trenera, ma kakve one bile treba prihvatiti, ali rezultat govori sve na kraju.

SportSport.ba: Da li možda postoje i ponude iz Francuskog košarkaškog saveza?

Kurtić: Još nisu počela okupljanja, ali su mi velike šanse, jer na mom postu 4 moja statistika je zasad jedna od boljih.

SportSport.ba: Ovdje u BiH, mnogim ljubiteljima košarke je malo poznato da je vaša sestra član reprezentacije Francuske U-14. Kako je Zerina počela novu sezonu?

Kurtić: Kada je u pitanju moja sestra i ona je odlično ušla u ovu sezonu, još igra sa košarkašicama koje su starije od nje. Njeno ime se našlo u izboru sa 30 najboljih iz svoje generacije u Francuskoj. Da, već je bila pozivana da igra za Francusku (U-14).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti