Sikiraš poručio Duletu: Život je borba i ne treba odustajati

Mladi bh. košarkaš za SportSport.ba

Sikiraš poručio Duletu: Život je borba i ne treba odustajati

D. Rakanović

Bh. javnost je Njegoša Sikiraša upoznala prije dvije godine, kada je na kadetskom prvenstvu u Litvaniji bio jedan od najboljih igrača te selekcije koja je ostvarili istorijski uspjeh osvojivši zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. 

Jedan od najvećih talenata bosanskohercegovačke košarke košarku je počeo trenirati u ekipi Tri poena sa Pala, da bi sa nepunih 13 godina prešao u Budućnost iz Bijeljine. Potom je uslijedio odlazak u Italiju u ekipu Stella Azzurra, a u martu ove godine odlučio je karijeru nastaviti u Španiji. Potpisao je višegodišnji ugovor sa Fuenlabradom.  

Proteklih godina Sikiraš je imao mnogo problema sa povredama, zbog kojih je propustio Svjetsko prvenstvo za igrače do 17 godina i Evropsko prvenstvo za juniore prošle godine, a ovog ljeta je konačno bio zdrav, pa je odradio pripreme sa seniorskom reprezentacijom i nastupio na juniorskom prvenstvu Evrope.  

 

Sikiraš je u razgovoru za SportSport.ba otkrio da i danas osjeti posljedice teške povrede koljena koja ga je mučila prethodnih godina. Ipak, uspio je sanirati povredu i debitovati u ACB ligi za ekipu Fuenlabrade. 

"S obzirom da sam došao drugi dio sezone u Fuenlabradu i bilo je jako teško da se uklopim u tim, ali kraju sam uspio. Također, dobio sam da debitujem za prvi tim, osjećaj je predivan, i težim ka tome da to bude moja svakodnevna utakmica. Nažalost imao sam problema sa koljenom, ali hvala Bogu na kraju sam uspio da saniram koliko toliko, iako i dan danas imam malo smetnji", rekao je za SportSport.ba Sikiraš. 

Selektor seniorske reprezentacije Duško Vujošević pozvao je ovog ljeta Sikiraša na pripreme za pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kini. 

"Veoma sam sretan što sam dobio poziv od Duška Vujoševića, i mogu da kažem da sam toliko puno stvari naučio od njega koje nisam nikada do sada", poručio je Sikiraš.

Ipak, Duško Vujošević je pred početak Evropskog prvenstva za juniore odlučio da se Sikiraš pridruži i pomogne juniorima na evropskoj smotri. 

"U dogovoru sa selektorom Vujoševićem, odlučili smo da se priključi juniorskoj reprezentaciji iako sam uradio samo jedan trening sa njima. Otišao sam na Evropsko prvenstvo da im pomognem koliko mogu. Ipak, na kraju nisam bio u stanju da pomognem onoliko koliko znam da mogu, jer svi u životu imaju taj neki period kada ne igraju baš kako bi oni željeli tako da se to desilo i meni na Evropskom prvenstu, ali s druge strane smatram da smo ostvarili dobar rezultat,  jer biti osmi u Evropi nije mala stvar", rekao je Sikiraš. 

Seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je svoj cilj i plasirala se u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine koje počinju već u novembru ove godine. 

"Jako sam sretan što su seniori uspjeli da ostvare svoj cilj, jer znam od samog početka koliko su ti momci ginuli na treninzima i bili zajedno da bi uradili ovo što su sada uradili. Naravno da očekujem poziv za kvalifikacije, ali vidjećemo kako će stvari teći. Kao i do sada, mislim da imamo velike šanse u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo", naveo je Sikiraš. 

Ovaj mladi košarkaš poslao je poruku i selektoru Dušku Vujoševiću koji je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja u bolnici u Beogradu. 

"Želim da pozdravim selektora Vujoševića, i da mu poželim sreću i brz oporavak. Život je borba i ne treba odustajati, a on to najbolje zna", poručio je Sikiraš. 

On je nakon Evropskog prvenstva za juniore neko vrijeme boravio u rodnom gradu, ali sada slijedi povratak u Španiju i pripreme za novu sezonu u španskoj ACB ligi.

"Sutra se vraćam u Španiju i priključujem se ekipi, dobio sam malo odmora da iskoristim. Gladan sam košarke i želim joj se maksimalno ove sezone, jer očekujem da ću dobiti šansu da se borim za svoje minute", poručio je Sikiraš. 

Za kraj, pitali smo Njegoša kako provodi slobodno vrijeme u Španiji. 

"Pa slobodno vrijeme provodim pretežno u Madridu, tu imam par kolega koje su sa naših prostora, a sada mi se u ekipi priključio i Emir Sulejmanović, koji je moj dobar prijatelj i nadam se da ćemo se zbližiti još više", završio je Sikiraš. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi