Šta nas čeka u grupnoj fazi takmičenja u Zaragozi?

Protivnici jako neugodni

Šta nas čeka u grupnoj fazi takmičenja u Zaragozi?

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u Zaragozi odigrati prvi susret na Svjetskom prvenstvu.

Naša selekcija predvođena sjajnim mladim stručnjakom Josipom Pandžom u Španiju stiže s titulom evropskog prvaka, koju su prošlog ljeta osvojili u Litvaniji.

Mladi bh. košarkaši će u grupnoj fazi za rivale imati Dominikansku Republiku, Francusku i Južnu Koreju, a Dominikanci će prvi na megdan našoj selekciji.

Radi se o reprezentaciji koja igra jako brzu košarku. Glavna zvijezda ovog tima ponovo će biti košarkaš rođen u SAD-u Alanzo Frink, koji nastupa za Jersey City srednju školu. Visok je 201 centimetar, igra na pozicijama tri i četiri i zaista odlično skače, no glavna uloga u timu mu je poentiranje.

Pored prve zvijezde Alanzo Frinka vrijedi istaći Miguela Diaza, Andersona Mirambeauxa kao jako dobre strijelce i skakače, dok je Yeison Rivera momak koji može sve s loptom i glavni je asistent ove selekcije.

Njihova brza košarka može napraviti velike probleme, ali uz pravi pristup naše selekcije ovom meču ne bi trebalo biti problema za našu selekciju na otvaranju SP-a.

Nakon Dominikanske Republike slijedi duel sa starim poznanicima Francuzima. Pobijedili smo ih prošle godine na Evropskom prvenstvu, gdje su na kraju završili kao peti.

Francuska je atletski jedna od najmoćnijih selekcija na prvenstvu. Ofanzivnim skokom prave velike probleme protivniku, a ako ih ide šut iz vana, onda protivnik nema šta tražiti protiv njih.

Čak pet košarkaša ove selekcije je visine preko dva metra i ono što je najbitnije u duelu protiv Francuze je zaustaviti ofanzivni skok. Kao šuteri se nisu pokazali na EP, a s obzirom na to da im u Zaragozi ne igra najbolji strijelac Yanik Blanc, Francuzi će u realizaciji šuta vjerovatno biti dosta slabiji. 

Međutim, i bez Blanca radi se o jednoj zaista sjajnoj ekipi, koja je među favoritima za visok plasman na Svjetskom prvenstvu. Jaylen Hoard bi trebao biti glavno oružje Francuza i biće zanimljivo gledati njegov duel protiv Džanana Muse.

Južna Koreja na ovo prvenstvo stiže kao aktuelni prvak Azije. Radi se o selekciji koja nema nijednog igrača preko dva metra, koja igra brzu košarku i koja može biti veoma neugodna.

Centri Jae Min Yang i Minshuk Shin najbolji su strijelci ove ekipe. Visoki su 198 i 197 centimetara i imaju dosta dobru motoriku u igri. Postavljaju se jako dobro pri ofanzivnom skoku i biće glavna prijetnja prema našem košu.

Također, treba obratiti pažnju i na 15-godišnjeg Hyunjunga Leeja. On igra na poziciji trojke iako je visok 194 centimetra, ali je zaista odličan šuter iz vana.

Čak četiri igrača Koreje još uvijek nemaju 16 godina i jedna su od najmlađih selekcija na Svjetskom prvenstvu.  S njima treba biti jako oprezan, ali realno gledajući, teško da mogu napraviti nešto više i u grupnoj fazi takmičenja.

Ekipa portala SportSport.ba boraviće s našim košarkašima u Zaragozi tijekom kompletnog prvenstva. Imaćete priliku da nakon svake utakmice vidite reakcije naših mladih košarkaša i stručnog štaba, a nadamo se da ćemo svjedočiti pisanju još jedne povijesti naše košarke.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi