Stari poznanici u Alytusu
Veliki izazov za Bajramovića i saigrače

Otvaramo protiv Grčke

Stari poznanici u Alytusu

M. Maksimović

Košarkaša reprezentacija BiH igrat će u grupi C Evropskog prvenstva koje je na rasporedu od 31.avgusta do 18.septembra u Litvi.Pored naše selekcije u grupi C su dobro nam znani protivnici Grčka, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora te pobjednik dodatnih kvalifikacija (Portugal,Mađarska ili Finska).

Utakmice grupe će se igrati u Alytusu gradu koji je 69 kilometara udaljen od Kaunasa, 105 od Vilniusa, a utakmice će se igrati u dvorani Alytus Sport and Recreation Centar koja je renovirana za ovo takmičenje.Naša selekcija prvu utakmicu igra protiv Grčke 31.avgusta. Sa Grcima smo prvi put igrali još 1993.na Eurobasketu u Njemačkoj kada smo u drugom krugu poraženi 84:102.

Grci su nas dobili dva puta u kvalifikacija za Eurobasket 1997.godine, pa još tri puta na završnim turnirima.U Španiji 1997 smo pali u posljednjim trenucima 76:78, u Turskoj smo se pošteno potukli, na kraju je bilo 77:101, dok smo u Beogradu 2005.godine stradali 50:67.

Dan kasnije protivnik je Crna Gora sa kojom su ne tako davno odrađivale pripremne utakmice, u četiri utakmice upisali smo jednu pobjedu. Nakon dana pauze za protivnika imamo nekog iz dodatnih kvalifikacija, a onda slijede Hrvatska i Makedonija. Sa Hrvatskom smo igrali četvrtfinale 1993.godine, izgubili smo 78:98.U kvalifikacijamaza Eurobasket smo odigrali dvije velike utakmice u Sarajevu (74:67) i Splitu (67:64), ali u trećem duelu izgubili i to na EP u Fracuskoj 65:59.Sa Hrvatskom smo igrali i kvalifikacije za Eurobasket 2003.godine i dva puta smo poraženi (Sarajevo 65:95) i (Šibenik 61:69).

Posljednju utakmicu prvog kruga imamo sa Makedonijom 5.septembra.Još su svježa sječanja na zadnji ciklus i dva susreta. U prvom smo izgubili 56:70, u drugom pobjedli 83:71.Sa Makedonijom smo se najviše puta sastajali kroz kvalifikacije. Za Eurobasket 2003.godine omjer je bio 1:1, za Eurobasket 2007. godine smo u prvom krugu imali 1:1, da turniru dodatnih kvalifikacija smo izgubili 63:73.

Kada je u pitanju drugi krug takmičenja, tri najolje selekcije iz grupe C se križaju sa grupom  D gdje su Slovenija, Rusija, Belgija, Gruzija, Bugarska, Ukrajina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.