Statistika: Šta smo napravili pred Eurobasket?

Košarkaši spremni za EP

Statistika: Šta smo napravili pred Eurobasket?

Dž. Mrakić

Od 5. do 20. septembra održat će se 39. izdanje Evropskog prvenstva u košarci. 

Učešće na Eurobasketu uzet će 24 selekcije, koje će biti podijeljene u četiri skupine po šest reprezentacija. Bosna i Hercegovina nalazi se u grupi A, zajedno sa selekcijama Rusije, Izraela, Francuske, Poljske i Finske.

Iako će naša reprezentacija biti znatno oslabljena neigranjem Nurkića, Teletovića i Đedovića, u stručnom štabu vjeruju da bi pobjedama protiv odgovarajućih protivnika poput Finske i Izraela mogle donijeti historijski plasman u nokaut fazu takmičenja.

U nastavku pogledajte kako su naši Zmajevi igrali u pripremom periodu, u kojem je bh. reprezentacija odigrala 12 pripremih mečeva.

Negativna koš-razlika (70-79)

Izabranici Duška Ivanovića u 12 pripremih mečeva u prosjeku su davali 9 poena manje od protivnika po meču. Naša reprezentacija u prosjeku je postizala 69.66 poena po meču, dok su naši protivnici s druge strane bilježili prosjek od 79.08. Ovoj negativnoj statistici svakako su doprinijeli visoki porazi od selekcije Rusije (52:82), odnosno Grčke (83-44)

Najviše poena dali Estoniji, najveća pobjeda protiv Gruzije

Na pripremama smo u 12 mečeva ostvarili četiri pobjeda i čak osam poraza. Zmajevi su „pucački“ najviše raspoloženi bili u zadnjem susretu protiv selekcije Estonije, kada su postigli 85 poena. Najvišu pobjedu ostvarili smo u drugom pripremnom meču protiv Gruzije, kada smo im se osvetili za poraz u prvom međusobnom susretu. Zmajevi su zaledili Gruzijce na -15 (82:67).

Pobjeda protiv konkurenta na EuroBasketu

Na meču protiv Izraela čak četvorica reprezentativaca Bosne i Hercegovine bili su dvocifreni. Todić (14), Kikanović (14), Stipanović (12) i Šutalo (11) bili su najviše zaslužni za tijesnu pobjedu protiv neugodnih Izraelaca (80:79).

Naši Zmajevi put u nokaut fazu takmičenja tražit će upravo pobjedom protiv Izraela, ali i Finske.

Kikanović najzapaženiji sa 14.7 poena

Naš portal uspio je prikupiti podatke sa 10 od 12 pripremnih mečeva Zmajeva, a kao najefikasniji u ovim susretima pokazao se Elmedin Kikanović. Košarkaš berlinske Albe na osam utakmica postizao je dvocifren broj poena, u prosjeku 14.7, od čega je najviše dao reprezentacji Hrvatske – 17. U šest mečeva dvocifren je bio i Andrija Stipanović, sa prosjekom od 14 poena.

Najviše poena na jednom susretu – Marko Šutalo i Andrija Stipanović

I za kraj, ono što će nam najviše trebati na EuroBasketu jeste sposobnost nekog od pojedinaca da iznese utakmicu kada kolektivu ne ide. Marko Šutalo protiv Grčke postigao je 19 poena, dok je naš „Titan“ Andrija Stipanović također sa 19 poena „razbio“ odbranu Estonije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.