Šut glavno oružje Australaca
Foto: fiba.com

Protivnik BiH u osmini finala

Šut glavno oružje Australaca

M. Šljivak

Mlada košarkaška reprezentacija BiH, igrači do 17 godina, igraće u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Protivnik naših košarkaša je selekcija Australije, koja je godinama u vrhu svjetske košarke, kada su omladinske selekcije u pitanju.

I na ovo prvenstvo u Australci stigli sa željom da stignu do medalje. Ipak, nije im krenulo na najbolji mogući način. Prvo su u uzbudljivom meču poraženi od Kanade, da bi potom izgubili i od Kine, ali su se uspjeli dokopati trećeg mjesta pobjedom nad Finskom.

Glavni igrač ove selekcije je Tom Fullarton. Ovaj košarkaš prva napadačka opcija i postiže preko 17 poena po meču, a jedini uz njega koji je na dvocifrenom učinku poena u prvom krugu je centar Samson Froling.

Ovaj 209 centimetara visoki košarkaš je dominantan pod košem. Prosječno hvata gotovo devet skokova po meču i sigurno će biti najveća prijetnja našem timu.

Međutim, skok igra ne treba toliko da nas zabrinjava. Ono u čemu su Australci najbolji je šut za tri poena.  Procenat od preko 37% šuta za tri ih dovodi uvjerljivo na prvo mjesto u ovoj kategoriji, pa ćemo od njih u susretu protiv naše selekcije vjerovatno gledati dosta šuteva iza linije za tri poena.

Prosječno Australci uzimaju gotovo 20 šuteva za tri po meču, pogađaju sedam puta i šut će im biti glavno oružje i protiv naše selekcije, jer oni jednostavno ne znaju igrati drugačije.

Treći su po ukupnom procentu šuta iz igre (44,1%), ali zato s linije slobodnih bacanja su izuzetno slabi (57%), a po meču uspiju izgubiti preko 23 lopte.

Australci su veoma jak protivnik za našu selekciju. Ipak, nisu nepobjedivi i sigurno je da nas čeka velika borba za četvrtfinale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi