Svi uvjereni u plasman na Evropsko prvenstvo

Unatoč porazima od Crne Gore i Austrije

Svi uvjereni u plasman na Evropsko prvenstvo

E. Škorić

Nakon dva poraza od Crne Gore i jednog od Austrije u prijateljskim susretima, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se okreće kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Košarkaška reprezentacija BiH u Zlatiboru je dva puta poražena od Crne Gore, dok je posljednji poraz, možda i najnezgodniji, ubilježen na gostovanju kod Austrije, za koju selektor Hadžić kaže da je "objektivno slabija reprezentacija od nas".

“U prijateljskim susretima smo isprobavali neke kombinacije, pa je stoga rezultat bio u drugom planu. Mislim da smo dosta posla uradili u prvom dijelu priprema. Bio sam zadovoljan sa utakmicama protiv Crne Gore, no naravno nisam bio zadovoljan igrom protiv Austrije i mislim da nam se ne smije dešavati u budućnosti  da gubimo protiv objektivno slabijih protivnika. Odigrali smo lošu utakmicu, no naredne utakmice će pokazati da je to bio trenutak naše slabosti“, kazao je selektor Sabit Hadžić, dodavši:

“Kvalifikaciona grupa je veoma teška. Engleska je favorit, no mi ne odustajemo i nadamo se da ćemo se naći u Litvaniji na Evropskom prvenstvu. Mislim da je izuzetno bitno da pobjedimo u Mađarskoj, jer je objektivno to jedina selekcija kod koje možemo slaviti. Mislim da naša publika neće ostati uskraćena za sjajne nastupe“.

Atmosfera puno bolja nego ranije

Prisutnim novinarima su se danas obratili i Fediks Kojadinović, te kapiten Kenan Bajramović.

“Reprezentacija je podmlađena i atmosfera je danas puno bolja nego što je to bio slučaj ranije. Svi mi dolaskom ovdje žrtvujemo svoje karijere, no učinit ćemo sve da se naša zemlja plasira na Evropsko prvenstvo“, kazao je Bajramović, a istog mišljenja je i Kojadinović.

“Bio sam u reprezentaciji i prije tri godine i jamčim da je sada puno bolja atmosfera. Imamo podmlađenu ekipu koja može puno toga napraviti u ovom kvalifikacionom ciklusu.“

Dvomeč sa Crnogorcima za kraj pripremnog dijela

Nakon tri poraza u pripremnom dijelu, naša reprezentacija odigrat će još dva kontrolna susreta i to ponovo sa selekcijom Crne Gore. Obje utakmice će se odigrati u Sarajevu i zatvorenog su tipa, odnosno pristup će imati samo predstavnici „sedme sile“. Prva utakmica igra se večeras u Skenderiji sa početkom u 20 sati, a druga u srijedu.

Dodajmo još kako će se reprezentaciji najkasnije do 28. jula priključiti i centar Ratko Varda, čime će reprezentacija riješiti deficit na toj poziciji. Prvi kvalifikacioni susret na rasporedu je 5. augusta, kada će naši košarkaši odmjeriti snagu sa Ukrajinom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.