Teletović i Ikonić dolaze kasnije
Mensur Bajramović

Mensur Bajramović objavio spisak

Teletović i Ikonić dolaze kasnije

Selektor košarkaške reprezentacije BiH Mensur Bajramović objavio je danas konačni spisak od 15 igrača na koje će računati u dodatnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Iako je Bajramović na širi spisak uvrstio Gorana Sutona i Emira Preldžića, ove dvojice košarkaša nema na danas objavljenom spisku.

Podsjetimo, Suton je preko svog brata Bajramoviću saopštio da nema namjeru igrati za svoju domovinu.

Preldžić je, s druge strane, izjavio kako bi volio obući bh. dres, ali, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost od FIBA-e za promjenu košarkaškog državljanstva. Košarkaški savez Slovenije odbio je dati odobrenje za Preldžića, kojeg je selektor Slovenije Jure Zdovc uvrstio na spisak košarkaša te države.

"Pokušali smo sve što je bilo u našoj moći da u reprezentaciju uvrstimo Sutona i Preldžića. Međutim, nismo uspjeli. Suton je odlučio da se što bolje pripremi za NBA sezonu, dok Preldžiću FIBA nije dala odobrenje. Ipak, nadam se da će Emir u narednom periodu ipak obući dres Bosne i Hercegovine”, rekao je Mensur Bajramović.

Ipak, nisu Suton i Preldžić Bajramovićev jedini problem. Selektor bh. tima na okupljanju, koje je zakazano za 8. juli u Zenici, neće moći raučanti na Gorana Ikonića i Mirzu Teletovića. Ikonić je trenutno u potrazi za novim angažmanom, dok Teletović ima problema sa povredama.

“Teletović iza sebe ima dugu i veoma napornu sezonu, koja je ostavila posljedice na njega. Mora se malo odmoriti i očekujem da se pojavi nekoliko dana prije odigravanja prve kvalifikacione utakmice, tako da ću na Mirzu najvjerovatnije malo moći računati. Ikonić mi je obećao da će se priključiti čim mogne”, dodao je Bajramović.

Novo pojačanje sarajevske Bosne Zlatko Jovanović još uvije nije dobio bh. državljanstvo, a Bajramović se nada da će i ovo pitanje biti riješeno u narednih dvadesetak dana. Samo da se ne desi novi slučaj rukometaša Bojana Skoke.

Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi A baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo zajedno sa selekcijama portugala i Belgije. U grupi B se nalaze Italija, Finska i Francuska, a pobjednici grupa u međusobnom duelu će odlučiti o posljednjem putniku na Eurobasket.


Spisak reprezentativaca

Nemanja Gordić (Budućnost, Crna Gora), Saša Vasiljević (Kolosos, Grčka), Zlatko Jovanović (Bosna ASA BHT), Goran Ikonić (bez kluba), Nihad Đedović (Barcelona, Španija), Ivan Opačak (Murcia, Španija), Milan Milošević (Crvena zvezda, Srbija), Mujo Tuljković (bez kluba), Kenan Bajramović (Turk Telekom, Turska), Ermin Jazvin (Spartak, Rusija), Ratko Varda (Kimki, Rusija), Elmedin Kikanović (Crvena zvezda, Srbija), Edin Bavčić (Union Olimpija, Slovenija), Esmir Rizvić (bez kluba) i Mirza Teletović (Tau Ceramica, Španija).

Sa prvobitnog spiska su otpali: JR Bremer, Henry Domercant, Jasmin Hukić, Oliver Stević, Miralem Halilović, Goran Suton, Emir Preldžić, Vedran Princ, Aleksej Nešović i Nedžad Sinanović.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.