Teletović, Kikanović i Wright, tri asa za 80 poena

Uprkos velikom umoru savladana je Holandija

Teletović, Kikanović i Wright, tri asa za 80 poena

Uz košarkaše Ace Petrovića uzbuđenjima nikad kraja. Baš kad pomislimo da slijedi malo zatišja, stiže nova adrenalinska injekcija...Zaista, sa Teletovićem i kompanijom nikada nije dosadno.  

 

Kako i može biti, kad su naši igrači u nevjerovatnoj kvalifikacionoj utakmici i super važnoj pobjedi protiv Holandije (99:83) imali 17 poena prednosti u 17. minuti (45:28) da bi već u 28. bilo četiri razlike za goste (60:64). Na kraju smo ipak u famoznoj završnici stigli do četvrte pobjede.

 

Na 32 primljena koša u trećoj dionici, odgovorili smo sa 35 u zadnjem periodu uz odličnu odbranu

 

Dosade, naravno da nema, kada protivnika u prvoj četvrtini ostavite na 14 postignutih poena. Ne može je biti niti kada vam gostujući sastav u trećoj dionici uvali 32 poena, a naši momci u zadnjih deset minuta uzvrate sa ogromnih 35 koji su u pobjednički trans bacili 3 000 gledalaca u dvorani Mirze Delibašića.

 

Naravno, svi bi mi željeli da se uzbuđenja tokom ovih kvalifikacija barem malo smire, pogotovo u momentima kada nas tek centimetri dijele od provalije u koju smo mogli baciti čitavu našu ideju o ovim kvalifikacijama i putovanju na Eurobasket u Sloveniji naredne godine.

 

Međutim, ovakav slijed stvari, ovako velike oscilacije u igri naše selekcije,  bile su i za očekivati.

 

Pogotovo zato, jer kroz čitav ovaj period igramo utakmice skoro svaki treći dan, igramo ih sa sedam igrača a nekad i manje. Igrači hotelski krevet često mijenjaju sa klupom u aerodromskoj čekaonici, a kad se dogodi jedan, zbog raznoraznih štrajkova, skoro pa višednevni povratak iz Latvije, onda su padovi garantovani. Pogotovo protiv Holandije, iste one koja je jednu Gruziju bacila na koljena. 

 

Pogotovo onda, kad se nagomilani umor na leđima naših reprezentativaca mjeri u tonama, dok se prijeko potrebni odmor na klupi tokom mečeva mjeri u sekundama. 

 

A, zaista je bilo nezgodno. Igrači iz Holandije su nam tokom treće četvrtine pripremali hladnokrvnu egzekuciju koja se etrebala dogoditi tokom zadnjeg perioda. Nalet neugodnog rivala neutralizovan je tek nakon ponajboljih partija u dresu reprezentacije koje su pružili Teletović, Kikanović i Wright.

 

Teletović, Kikanović i Wright timu Holandije kombinirano ubacili nevjerojatnih 80 poena.

 

Bio je zaista veliki užitak još jednom se uvjeriti kakav se to igrač mora postati da bi se osigurao angažman u NBA ligi. A, Teletović to zaista jeste-igračina. Čak 36 poena, 7 skokova, 3 asistencije. Pretrpio je Mirza 8 prekršaja (slobodna 12/15, za tri 4/11, za dva 6/10). U zadnjoj četvrtini kada se lomio rezultat, a možda i odlazak u Sloveniju postigao je 16 poena. U tom periodu igre kod rezultata 66:68  krenuo je sam u seriju od 6:0, da bi kod 74:73 ponovio sličnu seriju od 7:0.

 

Kikanović je bio double-double sa 20 poena i 10 skokova. Imao je 6 ofanzivnih skokova. Za dva poena je šutirao odličnih 7/10. Bila je ovo utakmica u kojoj je naš reprezentativac zaista na pravi način zatvorio reket, što nam je bio konstantan problem tokom kvalifikacija.

 

Zackary Wright je postigao 24 poena, 9 skokova i 9 asistencija. Dakle, nedostajao je po jedan skok i asist pa bi stigao do triple-double učinka. Ovome dodajmo i 5 ukradenih lopti. Za dva odličan, 8/10. Slobodna 8/8, trojke 0/4, ali zbog njih nije niti angažovan, zar ne. Kada su u pitanju zakucavanja i ofanzivni skokovi iz drugog plana, Zack je tu nenadmašan.

 

Ako spominjemo ostale reprezentativce, učinak nije bio kao u prijašnjim utakmicama. Ali, odbrana u prvoj i zadnjoj četvrtini bila je nešto najbolje tokom kvalifikacija, a to je već zasluga čitavog tima.

 

Malo nam treba, Teletović nakon odmora od par minuta dokrajčio Holandiju

 

Inače, postaje interesantna čitava ta priča oko umora u našem timu, koji je zaista evidentan. Kada pomislimo da ćemo nakon 6 dana odmora zaigrati odbranu, Latvijci nas zatrpaju. Kada smo tokom jučerašnje utakmice bili sigurni da ćemo nakon odmora u svlačionici, u trećoj četvrtini nastaviti sa intenzivnom odbranom gosti nam postižu 32 poena. 

 

Ovdje ne smijemo ne spomenuti našu zonsku odbranu s kojom evidentno gubimo prednost, ali očito je i to da takvu vrstu odbrane naši igrači uopšteno svataju i kao odmor.

 

Jedina logična stvar u našem timu možda je Teletović. Tek je njemu odmor od 3-4 minute prije zadnjeg perioda pomogao da tu dionicu otvori dominantno sa serijom 6:0, te da je do kraja odigra u fenomenalnom stilu. Ali, kao što smo već rekli, sa našom košarkaškom selekcijom nije nikad dosadno.

 

Mala rotacija možda se mogla predvidjeti i preduhitriti

 

Uglavnom, iako smo se kockali sa 17 poena prednosti, iako je to mnoge navijače zaista znalo iznervirati, igračima se nema šta prigovarati.

 

Sad su nam pokazali da odbranu "jedan na jedan" znaju igrati, i to kako. U situacijama kada je svaka lična greška luksuz košarkaši Holandije nisu mogli disati. To pokazuje prva i zadnja četvrtina. Pitanje nad svim pitanjima glasi, koliko takvu odbranu može igrati 6 igrača koji su sinoć podijelili skoro pa svu minutažu.

 

Zato, u svemu ovome možda se najviše pitanja treba odaslati na neku drugu adresu. 

 

Pitanja koja su vezana za zaista mali broj igrača već na prvom spisku košarkaša za ove kvalifikacije. 

 

Pitanja koja su vezana za nepozivanje pojedinih košarkaša, a koji bi pomogli kao kvalitetna zamjena za standardne i već preumorne igrače. Ne, ne mislimo na Bajramovića, Ikonića, Domercanta i druge sad već bivše igrače. Ovdje mislimo na još neke naše internacionalce koji su imali sasvim pristojne sezone iza sebe.

 

Te na kraju, da se dobije i objašnjenje, kako to da se u svim razgovorima prije kvalifikacija sticao utisak da se priča samo o Sloveniji, te da su kvalifikacije nešto tokom kojih se samo moramo pojaviti na terenu na našem lagodnom putu ka Sloveniji, koji očito je i to, sve je-samo ne ugodan.

 

Premda je pitanja mnogo, nećemo ih tražiti u ovom trenutku, pogotovo ne sada kada je Gruzija pred vratima.

 

Struka je izračunala, da nam za prolaz na Eurobasket treba još jedna pobjeda. Bilo bi lijepo uzeti je već u Gruziji, a ako ne onda protiv Rumunije na našem vrelom parketu.

 

Ovi momci su tu pobjedu i taj plasman u Sloveniju itekako zaslužili.

 

Svojim odnosom prema državnom dresu...Itekako zaslužili.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.