Teletović nadmoćan, Pašalić standardan

Nakon košarkaškog vikenda

Teletović nadmoćan, Pašalić standardan

Mirza Teletović, koji već devetu utakmicu u nizu briljira u Caji Laboral, sve bolji i sigurniji Pašalić u okviru HEBA Lige, standardni Ikonić, Bajramović, uz veoma interesantnu statistiku Nikole Gajića iz SAD-a, kratki je zaključak nakon tek završenog vikenda.

Naravno, ima i nešto lošijih vijesti vezanih za Đedovića, Gordića, Halilovića i Miloševića, ali sezona je duga i nadamo se sve boljim i boljim vijestima. 

Mirza Teletović je sa Cajom Laboral ostvario prvi niz od dvije pobjede u aktuelnom prvenstvu Endesa lige. Protiv Xacobea u 6. kolu Teletović je u pobjedi Laborala (72:53) ostvario novi double-double (14 p, 11sk.). Bio je ovo njegov ponovljeni double-double nakon 5. kola i pobjede nad Valladolidom, tada je naš reprezentativac ostvario učinak od 17 poena i 10 skokova. 

I ovo nije sve, nakon odlične partije u 3. kolu Eurolige i pobjede nad Olympiakosom (81:79) naš igrač je opet bio ubjedljivo najbolji na terenu. Od devet utakmica Laboralista ove sezone (Evropa i Španija) Teletović je bio najbolji pojedinac na parketu u pet mečeva. Treba li napominjati da je u ovih devet utakmica Caje, Mirza bio njihov najbolji igrač. Čitava statistika Mirze Teletovića uz poziciju Caje Laborala u Endesa ligi (6. mjesto) i u Euroligi (3 utakmice bez poraza) govore dovoljno same za sebe.

U odsutnosti NBA zvijezda i uz činjenicu da je Caja Laboral mnogo mijenjala u prelaznom roku (još nisu uigrani), te uz podatak da su američka pojačanja ove ekipe povrijeđena, ovakve igre naše velike sportske zvijezde, mogu govoriti samo jedno - naš igrač je u ovom trenutku zasigurno jedan od boljih svjetskih košarkaša! 

Muhamed Pašalić u zadnja dva kola grčkog prvenstva naprosto briljira. I u ovom kolu je postigao 13 poena u gostujućoj pobjedi Kavale protiv Maroussija (59:70). Uz sve ovo uspješno je skočio 3 puta i svemu ovome dodao još 3 asista. Sa valorizacionim indeksom od 16 bodova bio je drugi najbolji igrač u timu za koji veoma uspješno nastupa. Dodajmo svemu ovome da je Pašalić u prva dva kola vukao neugodnu povredu zgloba, koja je sada sanirana.

Nihad Đedović baš kao i tim za koji nastupa, po dobru neće pamtiti ovaj vikend. Roma je u okviru 5. kola prilikom gostovanja kod Montepaschi Siene doživjela pravi potop kada su poraženi sa visokih 85:52. Đedović je za 25 minuta pogodio samo za dva poena. Nije briljirao niti u prošlom kolu protiv Varesea (poraz 74:76), tada je naš igrač ostao bez poena, ali je barem imao 6 skokova.

Nemanja Gordić nije prošao ništa bolje od svog reprezentativnog i klubskog kolege iz Rome. Za 21 minut tek dva poena.

Edin Bavčić još uvijek zbog povrede ne nastupa za Vanoli. Tokom vikenda ovaj tim je na svom terenu poražen od Bielle (58:79).

Kenan Bajramović je sa Banvitom imao zaista teško gostovanje kod prvoplasiranog tima košarkaškog prvenstva Turske. Anadolu Efes je slavio (84:76). Bajramović je bio na svom prosjeku sa 11 postignutih poena.

Goran Ikonić je sa Pinarom doživio i treći vezani poraz. Na svom terenu su poraženi od Turk Telekoma (98:110), a naš igrač je postigao 10 poena. Jedinu pobjedu u dosadašnja 4. Kola TBL-a Pinar je ostvario još na otvaranju sezone i to baš protiv Banvita.

Adnan Hodžić nije bio posebno rapoložen u pobjedi Tubingena nad Bremerhavenom (83:90). Tri poena uz jedan skok učinak je našeg potencijalnog reprezentativca. Za ekipu u kojoj nastupa najvažnije je ipak da je prekinula niz od pet uzastopnih poraza.

Saša Vasiljević je bio veoma dobar u Khimiku sa 10 poena za 18 minuta, ali su poraženi od Donetska (74:77).

Nikola Gajić je posebna priča. Ovaj mladi reprezentativac, kojeg smo upoznali tokom nastupa na EP u Sarajevu (U-20, B divizija), igra odlično za Jacksonville u okviru NJCAA-Lige. Zajedno sa svojim kolegama razbili su naprosto Nortwestern State sa nevjerovatnih 124:64. Gajić je postigao 23 poena (za dva 5/3, za tri 6/4, slobodna 7/5), ali i ukrao 10 lopti uz četiri skoka i pet asistencija. Nema nikakvog razloga da još lijepih i interesantnih vijesti stigne iz SAD-a, kada je u pitanju ovaj  mladi košarkaš. 

Dženan Kurtić nije nastupio za Nancy u porazu od Asvela (77:92).

Milan Milošević nije upisao niti jedne minute u pobjedi Budućnosti nad Krkom (84:80). Bila je ovo treća pobjeda u nizu tima iz Crne Gore u Aba Ligi.

Ratko Varda je u pobjedi Olimpije nad Radničkim (85:70) postigao devet poena uz dva skoka. Olimpija je trenutno bez poraza u Aba Ligi.

Miralem Halilović nije nastupio prilikom trijumfa Zagreba nad Zvezdom (102:85). Ovom pobjedom Mravi su prekinuli niz od pet poraza za redom u ABA i Euroligi.

Aleksej Nešović sa Hemofarmom nije nastupao. Njihova utakmica protiv Maccabija će se odigrati 29.XII.

Dino Hodžić je sa 11 poena učestvovao u petoj pobjedi Bosne u nizu, kada je Liga-13 u pitanju. Savladana je Mladost u gostima (69:79)

Nermin Buza je u istoj utakmici upisao jedan skok i isto toliko asistencija.

Dino Begagić je sa Čelikom igrao protiv Servitiuma i zabilježen je poraz (72:67). Begagić je postigao 11 poena.

Marko Rikalo je imao dva uspješna skoka u pobjedi Leotara nad Hercegovcem (83:66).

Ranko Ivić sa Borcem protiv Čapljine (78:70), dva poena i tri skoka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.