Teletović zarađuje 1.100.000 eura
Teletović je najskuplji naš igrač

Bh. košarkaši igraju odlično u Evropi

Teletović zarađuje 1.100.000 eura

Priča teče još od dana kada je prva košarkaška lopta donijeta u BiH. Već tada su znatiželjni dječaci pokazali da im probacivanje lopte kroz obruč i vragolije nisu strane.
Sredinom sedemdesetih se pojavo nenadmašni Mirza Delibašić, a njega su  slijedili Sabit Hadžić, Sabahudin Bilalović, Samir Avdić, Nenad Marković.... niska bisera koja je napravila sjajne inostrane karijere, ali i ostavila trajan pečat u dresu sa državnim grbom.
Danas je na sceni nova generacija dragulja jer Mirza Teletović, Nihad Đedović, Elmedin Kikanović, Nemanja Gordić publiku ostavljaju bez daha,  kao i košarkaške stručnjake širom svijeta.

Upravo je Teletović, jedan od najboljih krilnih centara Evrope zaslužio da ima najbolji ugovor s obzirom da je nedavno stavio paraf na novu vjernost TAU Ceramici u iznosu od 1.100.000 eura godišnje do sezone 2010/11.

Prava bitka vodi se oko Đedovića. Nije tajna da su za njegove usluge brojni evropski klubovi nudili nezamislive sume kako bi ga doveli u svoje redove. No, čelnicima Barcelone nije palo na pamet da ga puste.

“Đedović je istinski dragulj i dosta se ekipa pokušavalo utrkivati sa namjerom da ga angažuju, tačnije, otkupe ugovor od Katalonaca. Barca je to prekinula kada je njena Uprava objelodanila da neće pristati na prodaju. Plan 'crveno-plavih' je da bh. reprezentativca posude u neki 'manji' klub ACB lige kako bi u jakoj konkurenciji naredne godine stekao neophodno iskustvo i rutinu. Nakon sezone na posudbi vratiće se u matičnu sredinu i zaigrati u Barceloni u Euroligi“, kazao je za Sport Centar, Miško Ražnatović, menadžer iz Beograda koji je agent većini bh. igrača među kojima je i sam Đedović.

Odlične partije u Turskoj pruža Kenan Bajramović. Naša „četvorka“ je na početku sezone potpisala ugovor sa Kijevom za sumu približnu milionu eura, ali je globalna kriza i recesija uzela danak. Stranci su „protjerani“, među njima i naš reprezentativac koji je vrlo brzo pronašao novi klub.
Najbrži i najkonkretniji bio je turski Turk Telekom koji je prošle godine igrao protiv Bosne u ULEB cupu.

“Bajramoviću ugovor ističe na kraju sezone i biće slobodan igrač. Kako sada stoje stvari, ligaš iz Ankare biće njegov prvi izbor i naredne godine jer je ponuda čelnika Turk Telekoma izdašna“, tvrdi Mišković dodajući da će  Bajramović prvo pregovarati sa matičnim klubom.

Iz Bosne je otišao tiho, pa je preko turskog Kepeza stigao u Koln. U ovom njemačkom klubu koji se grčevito bori za opstanak Edin Bavčić je najbolji igrač i bez obzira na epilog u Bundesligi vjerovatno će promijeniti adresu stanovanja, a brojne ponude koje pljušte iz dana u dan idu u prilog ovoj tvrdnji. Popularni Edo godišnje inkasira između 120.000 i 150.000 eura, u zavisnosti od platežne moći kluba i dogovora sa čelnicima.

“Bavčić je u odličnoj formi i već su neke euroligaške ekipe pokazale interes za njegovim angažovanjem. S obzirom da mu ugovor ističe na kraju sezone biće slobodan i bez problema će pronaći novi angažman“, dodao je Ražnatović.

U sličnoj situaciji je i Vasiljević. Bivši Bosnin play igra jednu od najboljih sezona i najzaslužniji je za plasman Kolossosa u play-off grčke lige u kojem će na megdan Olympiacosu. Vasiljević po sezoni ima oko 200.000 eura (oko 18.000 mjesečno), a nakon završetka sezone će takođe biti slobodan igrač i vrlo lako je moguće da promijeni sredinu.

Damir Krupalija u Dijonu proživljava drugu mladost. 'Četvorka' bh. reprezentacije jedan je od ključnih igrača tima koji je na dobrom putu da izbori opstanak u društvu najboljih. Krupalija u sezoni 2008/09. ima prosjek od 12.3 poena i 6.9 skokova za 31 minut koliko je proveo na parketu.

Iako je zaustavljen u četvrtfinalu poljskog doigravanja od Anwila (1:3) Mujo Tuljković bio je najbolji igrač Polpharme sa 12.7 koševa i 5.3 skokova. Bivši igrač Bosne i potencijalni reprezentativac naše zemlje 17. je strijelac lige, a za svoje igre „nagrađen“ je ugovorom prema kojem približno prima oko 100.000 eura po godini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.