Težak poraz od Rusije na oproštaju od Montpelliera

Bh. košarkaši upisali četvrti poraz

Težak poraz od Rusije na oproštaju od Montpelliera

E. Škorić

Bh. reprezentacija je nastup na Eurobasketu u Montpellieru završila porazom od Rusije rezultatom 81:59.

Naša reprezentacija je jučer teoretski ostala bez šansi za plasman u osminu finala, pa je utakmica protiv Rusije bila samo puka formalnost. Ipak, iako smo se nadali drugoj pobjedi na Eurobasketu, upisali smo četvrti poraz.

Odigrali smo nevjerovatnu prvu četvrtinu. Rusi su poveli 5:0, a onda 11:0 serija našeg tima, koji je imao 11:5 vodstvo, potom je bilo i 21:7, a na kraju prve dionice rezutat je bio 22:12.

Kako smo dobro igrali u prvoj, tako loše smo igrali u drugoj dionici, posebno na početku iste. Od 12:22 Rusi su došli do 24:12 za svega nekoliko minuta! 

Iako smo ubacili samo devet poena u tom periodu igre, na poluvremenu je bilo 31:31. Rusi su konstantno vodili u trećoj četvrtini, iako smo u dva navrat uspijevali da izjednačimo.

Rusija je u posljednjih 10 minuta ušla s pet poena prednosti (55:50). Nisu se stvari puno mijenjale u zadnjoj dionici, Rusija je ostvarila prvu pobjedu, te su zajedno s nama primorni da ranije idu kući iz Francuske. U Lilleu se nastavlja osmina finala, a Francuska, Poljska, Izrael i Finska su iz grupe A prošli dalje.

Stipanović je bio naš daleko najbolji igrač danas sa 22 poena i šest skokova, dok je Kikanović ubacio 14 poena. Zubkov je sa 17 poena bio najbolji u Rusiji, a 15 poena ubacio je Voronsevich. Fridzon je na kraju završio s 16 poena. 

Na kraju smo ostali samo na onoj nevjerovatnoj pobjedi nad Izraelom, ali ništa više nismo mogli ni očekivati na ovom Eurobasketu bez ključnih igrača. Ako ništa, ovo nam je dobro iskustvo. 

Eurobasket, grupa A, 5. kolo:
Bosna i Hercegovina - Rusija 61:81 (22:12, 9:19, 19:24, 11:26)

BIH: Pašalić 0, Buza 3, Stipanović 22, Šutalo 8, Bavčić 2, Gordić 4, Kikanović 12, Peršić, Milošević, Renfroe, Vrabac 8, Albijanić

RUSIJA: Zubkov 17, Baburin 0, Pateev, Fridzon 16, Vyaltsev 2, Antonov 9, Monya 6, Khvostov 3, Ponkrashov 7, Vorontsevich 15, Desiatnikov, Kurbanov 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.