Timska igra daje rezultat: BiH pobijedila Švedsku!

Druga pobjeda u kvalifikacijama

Timska igra daje rezultat: BiH pobijedila Švedsku!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je na gostovanju Švedsku 78:76 u posljednjem susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Za razliku od prethodnih utakmica u kojima nije bilo timske igre, večeras su bh. košarkaši odigrali dosta dobar meč, te su prikazali zajedništvo na parketu.

Skromno su obje selekcije odigrale prvu četvrtinu. Bh. selekcija je u meč ušla sa 6:0, ali su se Šveđani ubrzo vratili, pa se ostatak prve dionice igralo koš za koš. Odbrana je na obje strane funkcionisala jako dobro, pa je nakon prve dionice Švedska imala prednost od dva poena, 16:14.

Drugi period je dobro počeo na obje strane serijom poena, ali je zatim stravičnu povredu doživio mladi bh. košarkaš Nedim Buza, koji je slomio nogu.

Nakon toga je Švedsku krenuo i šut. Pogodili su nekoliko vezanih trojki, te su došli do plus osam, 33:25.

Ipak, naš tim se serijom od 9:0 naša selekcija je nakon dugo vremena ponovo vodi (34:33), da bi Gordić sa zvukom sirene zaključio poluvrijeme za prednost BiH na poluvremenu od 37:35.

Ekipa Damira Mulaomerovića odlično otvara odlično drugo poluvrijeme. Igrali su odlično u odbrani, Nurkić je trpao Šveđane u napadu, Halilović je igrao odlično na obje strane parketa, te smo na sredini trećeg perioda imali prednost od devet razlike, 52:34.

Ipak, domaća selekcija je odigrala jako dobro u finišu treće dionice. Pogađali su sve, razigrao se Massamba, pa su Šveđani došli do vodstva 58:57. Ipak, trojkom Zahiragića naša selekcija u posljednju dionicu ulazi sa dva poena prednosti, 60:58.

Nastavila se igra koš za koš u posljednjoj četvrtini, da bi novom trojkom Adija Zahiragića naša selekcija nakon tri minute igre u ovom dijelu meča, otišla na plus šest (68:62).

Bh. tim je potom dodatno pojačao odbranu. Uspjeli smo otići ponovo na plus osam, ali nekoliko čudnih sudijskih odluka vraćaju Švedsku u igru i na dvije minute prije kraja bilo je 75:72 u našu korist.

Gordić je promašio za tri, ali Nurkić fantastičnom odbranom donosi novi napad za BiH, kojeg ponovo nismo iskoristili. Ušlo se u penal završnicu, gdje se bolje snalaze bh. košarkaši te dolaze do pobjede u ovom meču.

Jusuf Nurkić je predvodio naš tim sa 21 poenom i 11 skokova, a fantastičan je večeras bio i Miralem Halilović koji je ubacio 18 poena uz 10 skokova.

Massamba i Borg su na drugoj strani upisali po 14 poena.

Kvalifikacije za EP:

Švedska - BiH 76:78 (16:14, 19:23, 23:23, 18:18)

ŠVEDSKA: Person 9, Borg 14, Kjellbom 2, Pita 7, Gaddefors 6, Massamba 14, Pahlmblad, Hakanson 6, Czerapowitcz 2, Lindqvist 7, Spires 8, Engstrom 2.

BIH: Nurkić 21, Zahiragić 7, Buza, Vrabac, Milošević 6, Gegić, Gordić 13, Kikanović 6, Musa, Sulejmanović, Gajić 7, Halilović 18.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi