Trinaest ipak sretan broj za Sparse

Široki pao u Skenderiji

Trinaest ipak sretan broj za Sparse

Košarkaški Sparsa, lidera domaćeg košarkaškog šampionata, upisali su svoju trinaestu uzastopnu pobjedu, nakon što su u Skenderiji savladali sastav Širokog Brijega rezultatom 74:68 u zaostaloj utakmici.

Nakon početnog vodstva gostiju košarkaši Marka Trbića brzo se vratili rezultat u svoju korist, a Sparsi su se tricom Đurasovića i poenima Edina Atića odlijepili na 12:4. Mimica je smanjio na 12:7, ali su Sparsi sa šest vezanih poena "pobjegli" na plus jedanaest (18:7). Balinovac je dva puta pogodio za goste, te vodstvo sarajevskog sastava smanjio na 19:12. Na kraju je prva četvrtina zasluženo pripala domaćem timu rezultatom 23:15.

Početak drugog perioda igre obilježili su dalekometni šutevi, a sa tri vezane trice (Atić, Glogovac i Zahiragić) Sparsi su svoju prednost povećali na 13 poena, dok je Širokobriježane u igri održala trica Novačića.

Nakon poena Josipovića za rekordnu prednost Sparsa od 15 poena (34:19) uslijedio je bolji period igre Širokog, a gosti iz Hercegovine uvezali su seriju od 11:0, te tako finiš prvog poluvremena uveli u neizvjesnu završnicu. Seriju hercegovačkog sastava prekinuo je Josipović pogodivši za 36:32, dok je Đurasović u posljednjem napadu Sparsa u prvom poluvremenu pogodio tricu za 39:32.

Početak drugog poluvremena obilježio je na jednoj strani Nedim Buza, a na drugoj Andrija Ćorić. Gosti su imali priliku da kod rezultata 43:42 prvi put pređu u vodstvo nakon uvodnih 2:0, ali su tu priliku ispustili u dva navrata. Ekipu Širokog Brijega je u u nastavku treće četvrtine u igri držao Ivan Novačić koji tri od svojih šest trica do ovog perioda utakmice pogodio u trećoj dionici utakmice koja je okončana sa 58:51. Stefan Glogovac je gotovo sa zvukom sirene pogodio šut za dva poena.

Posljednjih deset minuta košarkaškog derbija otvorio je Katić svojim polaganjem, ali je Buza odgovorio pogodivši iz teške pozicije nakon odličnog ulaza, a već u narednom napadu Nikolić je bio precizan za tri poena. Nedim Buza je pogodio drugu tricu za Sparse na otvaranju posljednje četvrtine, a potom već u narednom napadu Širokog odlično krade loptu i zakucava za 68:53. Što je bila neuhvatljiva prednost za Širokobriježane do kraja susreta.

Sparsi su sasvim zasluženo stigli do svoje trinaeste ovosezonske pobjede, trinaeste uzastopne i jedina su ekipa bez poraza u dosadašnjem dijelu Lige 12, iako im je malo nedostajalo da od dobivene utakmice naprave veresiju.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Nakon posljednjeg zvuka u dobro ispunjenoj maloj dvorani Skenderija na semaforu je stajalo 74:68. Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Nedim Buza sa 20 poena, dok je najučinkovitiji na susretu bio Ivan Novačić sa 23 poena.

Prvenstvo BiH:
Spars - Široki Brijeg 74:68

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.