Ucjena ili dogovor? Otkud Mladi Krajišnik u prvenstvu?

KSBiH popustio pred Čovičkovićem

Ucjena ili dogovor? Otkud Mladi Krajišnik u prvenstvu?

M. Šljivak

Ženski košarkaški klub Mladi Krajišnik svojevrsni je fenomen u svijetu košarke.

Vjerovatno je ovaj klub jedini u svijetu koji se uključio u prvenstvo nakon tri odigrana kola. 

Košarkaški savez BiH već godinama ima puno problema s organizacijom takmičenja, kojim rukovodi. Pojedini klubovi nemaju novca ni za opremu, te osim nekoliko izuzetaka, ekipe rade u dosta teškim uslovima, a u Savezu su svjesni takve situacije, pa klubovima često izlaze u susret. Da li je to ispravno, pokazat će vrijeme.

U Košarkaškom savezu BiH imali su mnogo problema sa organizacijom takmičenja u elitnom rangu ženske košarke, a prije par dana jednostavno su odlučili da ekipu Mladog Krajišnika uvrste u takmičenje i to nakon tri odigrana kola. Zašto i kako? Još uvijek se ne zna...

Podsjetimo, ovaj klub nije želio početi sezonu iz protesta što u prvenstvu ne igraju Play Off i Čelik, te su istupili iz lige, tražeći da to učine i ostali klubovi iz Republike Srpske, koji Mladom Krajišniku nisu pružili podršku.

Kada je shvatio da su mu dojučerašnji saveznici okrenuli leđa čovjek koji je alfa i omega Mladog Krajišnika, Brane Čovičković i koji je "zaslužan" za povratak ove ekipe u prvenstvo okrenuo je ploču, odnosno ušao je u otvoreni rat sa generalnim sekretarom KSBiH Harunom Mahmutovićem, koji je u jednoj izjavi spomenuo da Mladi Krajišnik savezu duguje 5.000 KM, no Čovičković je to demantovao.

"Ne dugujemo ništa. Nakon što sam to pročitao, poslao sam SMS Mahmutoviću i upitao ga zašto obmanjuje javnost. Odgovorio mi je da imamo 1.200 KM duga za prvi dio kotizacije za sezonu 2014/15. koju ne želimo da igramo i 3.000 KM na osnovu arbitraže za prelazak tri košarkašice u Play-off. To su sve radili bez našeg znanja i nikad nećemo platiti taj iznos", rekao je Čovičković u nedavnom razgovoru za Nezavisne novine, a da li je taj navodni dug Mladi Krajišnik platio, bh. sportska javnost u ovom trenutku ne zna.

"Zašto bismo finansirali KS BiH, a naš Savez propada. Da je KS BiH zajednički savez, u njemu bi bilo zaposlenih i Hrvata i Srba, a ne sedam derviša", dodao je Čovičković, koji je na taj način ustvari rekao sve o sebi.

Čovičković je zatim na sav glas vrijeđao jednog od glavnih ljudi Saveza nazivajući ga pogrdnim imenima i to je očigledno upalilo. Tako je Mahmutović za Čovičkovića bio "mali miš" i "mali Harun". Sve je to Čovičković radio kako bi spriječio svoj nestanak iz KSBiH. Ako je vjerovati ovom sportskom radniku, Mahmutović ga se želio riješiti, te je ovaj krenuo u otvoreni rat protiv Saveza i generalnog sekretara, a isti je u tom ratu je očigledno izgubio prvu bitku, te se Krajišnik našao u prvenstvu.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

KSBiH je radi mira u kući ili pak nečeg drugog, dozvolio Mladom Krajišniku da igra ligu i napravio je veliku grešku, koja može imati nesagledive posljedice za klupsku košarku u budućnosti jer očito je da su pod pritiscima jednog kluba pogaženi principi. Da li se radi o ucjeni ili dogovoru kako bi se spasila jedinstvena liga, to je još uvijek nepoznato. 

Generalni sekretar je svojim radom prije nekoliko godina digao bh. reprezentativne selekcije iz ponora i svakako da mu na tome treba čestitati, no vrijeme je da Mahmutović sa svojim saradnicima iz pepela pokuša dignuti i klupsku košarku, a oni koji neće da igraju, ne moraju...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.