Uspon Gradine

Lijepa košarkaška priča iz Srebrenika

Uspon Gradine

M. Skaka

Sve je pocelo u ljeto 2001. godine. Poziv za školu kosarke tad objavio je trener Edis Bajrektarević na jedinom košarkaškom poligonu u Srebreniku.

Ubrzo klub privlači sve veći broj članova i iste godine završava se dugo očekivana dvorana u Srebreniku. 19. februara 2002. godine zvanično je i osnovan Košarkaški klub Gradina Srebrenik. Prve dvije godine svog postojanja klub se takmiči u Ligi Bolji Balkan sa mlađim selekcijama gdje pioniri kao najprijatnije iznenađenje osvajaju drugo mjesto u vrlo jakoj konkurenciji. Nakon toga slijedi pet vrlo uspješnih sezona u Ligi mladih RKS Tuzla gdje se i danas takmiče mlađe selekcije tog kluba i svake godine se bore za jedno od prva tri mjesta.

Kada je generacija mladića koji su prošli kompletnu školu košarke prevazišla juniorski staž, u sezoni 2008/09 donijeta je odluka da se ne okrece leđa momcima koji su od prvog dana u klubu nego KK Gradina po prvi puta prijavljuje seniorsku ekipu u A2 Ligi FBiH. Najzaslužniji za ovaj hrabar potez bili su članovi uprave Nusret Šerifović i Edis Bajrektarević. Te prve sezone košarkaši Gradine kao najmlađa ekipa ostvaruju plasman na sredini tabele i pripremaju se za osvajanje Lige i prodor u veći razred.

Pred početak sezone 2009/10 u klub se samoinicijativno javljaju sportski radnici Mursel Delić i Sabahudin Nurkanović. Trojka Šerifović, Delić i Nurkanović prave ambiciozan plan, a to je osvajanje prvog mjesta i plasman u A1 Ligu FBiH. S tim ciljem stvaraju odlične uslove za treniranje i dovode iskusnog igrača iz Tuzle Edina Nurkanovića i trenera Amira Delalića kao i asistenta Samira Arnautovića. Brigu o mlađim selekcijama preuzimaju Edis Bajrektarević i Emir Jasarević.

Seniori Gradine u sezoni 2009/10 superiorno osvajaju prvo mjesto sa omjerom 16-2 i ostvaruju plasman u A1 Ligu FBiH.

Pioniri i kadeti se u Regionalnoj ligi mladih Tuzla nalaze na drugom mjestu i vjerovatno ce tu i ostati.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.