"Vardi nisam mogao garantovati minutažu"

"Vardi nisam mogao garantovati minutažu"

Nakon pripremnih turnira u Ljubljani i Riminiju reprezentativci BiH završili su i pripreme u Sarajevu.
Tačnije, ostao je još samo jedan trening nakon kojeg će selektor Sabit Hadžić objaviti spisak igrača koji će putovati u Litvaniju.

Nakon što se utvrdi stanje kod Nešovića, slijedi spisak za Litvaniju

Upravo sa tim igračkim kadrom naš stručni štab će otputovati u Bremen gdje 23. avgusta igramo protiv Njemačke. Nakon Nowitzckog i njegovog društva sljedeće provjere bi se trebale dogoditi 25. avgusta u Oostendeu protiv Belgije i dan poslije kada nam je protivnik Francuska u Gravelinesu.

Na početku razgovora za SportSport.ba selektor naše izabrane vrste Sabit Hadžić  rekao nam je na čemu se najviše radilo ali i inzistiralo u ovoj protekloj sedmici nakon povratka iz Riminija.

"Najviše smo radili na organizaciji igre, a potom i na odbrani sa posebnom pažnjom usmjerenom na zatvaranje koša. Treninzi su bili također bazirani i na uvježbavanju individualne ali i zonske odbrane. Uvježbavali smo i dva nova sistema igre i napada i mogu vam reći da su svi reprezentativci uspješno odgovorili na postavljene zadatke. Upravo smo sada završili trening (prijepodnevni trening, subota op.a), sutra nevečer imamo još jedan i u ponedjeljak u 15.00 sati putujemo u Njemačku", rekao je selektor Hadžić, te prokomentarisao povredu Alekseja Nešovića.

"Nešović trenira individualno, radi sam u teretani. Urađen je snimak povrijeđene noge i sada čekamo doktorsko mišljenje. Sutra u toku dana ćemo vidjeti kakva je situacija sa ovim igračem pa ćemo se prema njoj i ravnati. Tek nakon tog saznanja moći ćemo objaviti definitivni spisak igrača koji će ići na šampionat. U ponedjeljak putujemo u Njemačku i sa tim sastavom igramo naredna tri probna meča i sami Eurobasket."

"Već protiv Njemačke očekujemo unapređenje igre. Nedavno su Nijemci pobijedili Belgiju i već igra i Nowitzcki i svi njihovi najbolji igrači. Ako njima dodamo i Francusku, još jednu izuzetno snažnu selekciju, jasno je kakve su utakmice pred nama. Nadam se kvalitetnoj timskoj igri, a pogotovo će me zanimati skok igra kod naših igrača."

Jazvin je u dosta dobrom stanju


Od ostalih novosti, istaknimo da je Ermin Jazvin već dva dana u kampu naše selekcije. Ovaj igrač (210 cm, 1980) stigao je na ove, za njega nenadane pripreme kao zamjena za Ratka Vardu, koji se razišao sa našim selektorom.

Jasno je zbog toga naše zanimanje kada je u pitanju fizička i igračka sprema kod našeg novog igrača, ali i informacije iz prve ruke o razlozima razilaska sa našim prvim izborom na poziciji centra Ratkom Vardom. O ovoj dvojici igrača Hadžić nam je rekao:

"Jazvin je u dosta dobrom stanju stigao na pripreme. Vidi se da je radio sa jednim atletskim trenerom i vidi se da se radilo na većim nadmorskim visinama. Bilo kako bilo, pred Jazvinom je 11 dana za pripreme i nadamo se da će nam biti od velike pomoći."

"Kad je u pitanju Ratko Varda, odmah da kažem da forma nije igrala odlučujuću ulogu. Neko je spremniji došao na pripreme, neko i nije bio u nekoj velikoj formi. Ali, zato i postoje pripreme i svi bi oni došli do forme koja bi zadovoljila i nas i njih. Međutim, Varda nije mogao imati minute kao na predhodnim takmičenjima. Kikanović, Teletović i on su morali dijeliti vrijeme provedeno na parketu. Vardi to nije odgovaralo, a meni nije odgovaralo to da nekom moram pružati već ranije definisano vrijeme koje se mora provesti na parketu. Imali smo zaista korektan razgovor. Ja mu zaista nisam mogao garantovati minutažu. Da sam prihvatio tako nešto već sutra bih možda imao neke nove zahtjeve od drugih igrača, a to je za mene neprihvatljivo", rekao je Sabit Hadžić za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.