Velika borba za opstanak u prvenstvu

Borba za opstanak u Ligi 12

Velika borba za opstanak u prvenstvu

M. Šljivak

Pet timova iz Lige 12 vodi grčevitu borbu za opstanak među najboljim ekipama u Bosni i Hercegovini.

Četiri kola prije kraja prvenstva pet timova je ugroženo, a najmanje šanse u borbi za opstanak ima ekipa Varde, koja je u dosadašnjem dijelu sezone upisala samo četiri pobjede i zauzimaju zadnje mjesto na tabeli Lige 12.

Težak je raspored pred Vardom. U preostale četiri utakmice gostuju direktnom konkurentu za opstanak Royal-Bosni, te Kakanju, dok će kući dočekati Leotar i HEO. Težak raspored za tim iz Višegrada, kojeg ćemo vjerovatno gledati u nižem rangu takmičenja u narednoj sezoni.

Male šanse za opstanak ima i zenički Čelik. Zeničani imaju nevjerovatno težak raspored do kraja prvenstva, pa bi bilo pravo čudo da osiguraju opstanak. Gostuju u Širokom i Tuzli gdje imaju male šanse za pobjede, dok kući čekaju Sparse i Royal.

Praktički, tim iz Zenice je pred nemogućom misijom, ali čuda se dešavaju.

Pored Čelika i novoosnovani tim Royal-Bosna je u teškoj situaciji. Sarajevski tim je također u dosadašnjem dijelu prvenstva upisao samo pet pobjeda, te zaostaju dvije pobjede za sigurnom zonom u kojoj se nalazi ekipa HEO Bileća.

Royal kući prvo čeka direktnog konkurenta u borbi za opstanak, zatim gostuju Kaknju koji se bori za Ligu 6, da bi domaći dio sezone okončali susretom protiv Zrinjskog. U zadnjem kolu će gostovati u Zenici kod Čelika, još jednog direktnog konkurenta u borbi za opstanak.

Sarajevskom timu će vjerovatni tri pobjede iz četiri utakmice biti dovoljne da osiguraju opstanak.

HEO iz Bileće je pred opstankom. Imaju dvije pobjede više od Royala i Čelika i do kraja su im potrebne dvije pobjede. Na domaćem terenu će Bilećani dočekati Mladost, koja gotovo da nema nikakvog imperativa, te ekipu Širokog koja se bori za Ligu 5. Gostovanja su jako teška, a HEO će igrati protiv Leotara i Varde.

Mladost do kraja sezone može sebi dopustiti tri poraza. Jedna ih pobjeda dijeli od opstanka, a kući će igrati sa Građanskim i Sparsima, te će gostovati u Bileći kod ekipe HEO i Širokog.

Velika borba će se voditi za opstanak u ligi, a za nijansu su ispred ostalih ekipe Mladosti i HEO, dok su pored Varde u teškoj situaciji Royal i Čelik.

Raspored do kraja:

Mladost: Građanski (d), HEO (g), Široki (g), Spars (d)

HEO: Leotar (g), Mladost (d), Varda (g), Široki (d)

Royal: Varda (d), Kakanj (g), Zrinjski (d), Čelik (g)

Čelik: Široki (g), Spars (d), Sloboda (g), Royal (d)

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Varda: Bosna (g), Leotar (d), HEO (d), Kakanj (g)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.