Vujošević o Dodiku: Možda to i nije bilo prijateljstvo

Bh. selektor otvorio dušu

Vujošević o Dodiku: Možda to i nije bilo prijateljstvo

E. Čaušević

Selektor košarkaške reprezentacije Duško Vujošević nedavno je preko medija došao u sukob sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Vujošević je večeras gostovao na N1 televiziji u emisiji "Pressing" u kojoj je govorio o svom zdravlju, povratku na klupu naše reprezentacije, ali i o sukobu, kako kaže, sa bivšim drugom Dodikom.

"Dosta sam dobro. Moja zdravstvena situacija je dosta složena. Rano sam dobio dijabetes dva i nažalost veoma rano sam ga upoznao. To je jako opasna bolest, ne boli ništa i dugo vremena nisam je tretirao kako ne treba. To je kumovalo i ubrzalo neke posljedice. Došlo je do oslabljenog rada bubrega i moram dva puta sedmično ići na dijalizu i cilj mi je da idem na transplataciju kako bih normalno živo. Na poluvremenu utakmice u Zenici protiv Švedske sam šutnuo nogom maserski stol. Nisam nista osjetio, ali to je pokrenulo sav taj proces i gangrenu. Shvatio sam da moram zadnju utakmicu ostaviti reprezentaciju ako želim da se opet nekada vratim. Morala se uraditi amputacija tog domalog prsta. Sve je profesionalno urađeno i pročišćeni su mi krvni sudovi. 

Ako se ne desi nešto što sada prema svemu sudeći nema šanse da se desi ja ću biti uz bh. tim narednog mjeseca. Naravno uz neke opreze. Oporavak ide jako dobro i sada sam iskoristio ovu situaciju da regulišem i neke druge stvari kao što je dijabetes. Ova situacija me opametila jer mi je košarka neophodna kako bi normalno živio, ali sada sa malo više kontrole i dosta manje emocija trebam sve to raditi. Pokušat ću da sve ovo što se desilo pretvorim u neku mudrost. Ne mogu da se totalno promijeniti, ali u onoj mjeri da mislim na sebe. Trebam neku količinu inzulina da bih živio, a isto tako i količinu košarke. Probat ću sve to da kombinujem".

Dotakao se i svađe s Dodikom:

"Ja sam dao intervju i stojim iza svake riječi koju sam rekao. Tema intervjua nije trebala biti bavljenje tom vrstom dijaloga. Čovjek sam koji ima svoje mišljenje. Stojim iza svake riječi ako je tačno prenesena. Ono kako su mediji ostali prenijeli je druga skroz priča. Rat nije završen sa nekim čišćenjem nego sa nekim predispozicijama za nove ratove. Svako mora da pogleda na svoj dio krivice i da onda počne razmišljati. Neću da kažem da trebamo to zaboraviti, daleko od toga . Srbi za rat imaju nešto veću odgovornost od ostalih i stojim iza toga. Jer su kontrolisali vojsku imali više građana i rekao sam da su oni više odgovorni za rat od ostalih. Pa, onda Hrvati, a Bosna je ispala najveća žrtva svega toga. I kada sam rekao to novine u Srbiji su objavile da sam ja đubre od čovjeka.

Dodik ja smo bili prijatelji. On nije ni pročitao moj intervju nego spinovanje po medijima. Meni je lakše nakon što je on to rekao jer i nije to bilo neko prijateljstvo. Drukčije smo gledali na život i vrijednosti, a pogotovo na političke stavove. Osjetio sam da mu se ne sviđa što sam došao u BiH. Nije se javljao. Neke izjave njegovog sina znao sam da stoji on iza toga. Imao sam rezervu jer vodi brigu od jednom entitetu. Na funkciji sam da vodim brigu o bukvalno tri entiteta. Ali, na ovaj način da me pokušava diskfalikovat što sam rekao šta mislim i što nije on ni pročitao i da me napada me više ne interesuje nikako. U BiH nisam došao da se bavim politikom nego košarkom. Moj bivši prijatelj Dodik želi da me diskvalifikuje iz košarke, a ja njemu želim sve najbolje i neka ostane do kraja života lider što se mene tiče".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi