Vujošević: Srbija je najveći krivac za rat

"Bošnjaci su dosta propatili"

Vujošević: Srbija je najveći krivac za rat

Selektor košarkaške bh. reprezentacije Duško Vujošević uzburkao je javnost "s one strane Drine" izjavom kako je Srbija krivac za rat. 

U intervjuu koji je dao za tamošnji list "Nedeljnik", Vujošević je govoreći o crnim devedesetima kazao, između ostalog, da krivice ima na svim stranama, ali da najveću odgovornost ima zemlja u kojoj se proslavio vodeći Partizan. 

"Ja sam bio za Jugoslaviju i bio sam za svakog za koga sam mislio da se bori za Jugoslaviju. Međutim, brzo se pokazalo da to nije bilo tako, da se vojska povlačila na granice Velike Srbije. Naravno, krivice ima na svim stranama, ali s obzirom na to da je Srbija bila najmnogoljudnija i da je kontrolisala vojsku, ipak najveću odgovornost za te ratove ima Srbija. Nešto veću od ostalih", kazao je Vujošević i dodao:

"Pogotovo kada je u pitanju Sarajevo koje je toliko bombardovano kako bi se tu koncentrisala bosanska vojska, da bi mogle da se oslobađaju druge teritorije. Kao da smo osvajali Albaniju. Pa to je bila naša zemlja, Jugoslavija. Šta smo onda osvojili?", pita se Vujošević.

Vujošević danas vodi reprezentaciju BiH koja predstavlja Bošnjake, Srbe i Hrvate... 

"Meni su vrata u Srbiji, dok je situacija takva kakva je, zatvorena. A pošto želim da radim na ovim prostorima, Bosna mi se nekako uklopila. Također, ti pravi sarajevski Bošnjaci su mek narod koji je dosta propatio i prema kome ja imam i simpatiju i neku vrstu participacije u kolektivnoj krivici", istakao je Vujošević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi