Za kraj poraz od Slovenije
Slovenija je na kraju treća

BiH košarkaši na kraju četvrti

Za kraj poraz od Slovenije

M. Maksimović

Košarkaška reprezentacija BiH je zauzela četvrto mjesto na Adecco EX YU Cupu koji se igrao u Stožicama. U susretu za treće mjesto domaćin turnira, Slovenija je savladala BiH 59:52. Tako su naši košarkaši zaključili nastup na ovom turniru sa jednom pobjedom i dva poraza.

Prvo ime reprezentacije Slovenije u ovom susretu je bio Matijaš Smodiš sa 18 poena, dok je jedini dvocifreni u našoj selekciji bio Mirza Teletović sa 11.

Sa previše oscilacija i lošim postotkom šuta naši košarkaši su danas odigrali posljednju utakmicu na turniru u Sloveniji.Uz činjenicu da smo promašili 14 trica, da smo za dva poena imali procenat od 37 posto te da smo imali problema u skoku, na kraju smo opet uz malo više koncetracije i ideje u napadu mogli zakomplikovati situaciju na parketu. Nažalost, opet smo imali imali velikih padova, crnih rupa koje prate reprezentaciju duži niz godina.

Prvu četvrtinu smo odigrali katastrofalno loše, pogotovo u fazi napada, a prve poene iz igre je postigao Elmid Kikanović 2:16 prije kraja prve dionice. Ni u skoku situacija nije bila ništa bolja.Kako smo odigrali katastrofalno loše prvih deset minuta, tako smo u nastavku odigrali iznenađujuće dobro.Pogodio je tricu Bajramović,Kikanović je dodao dva bacanja, Slovenci su ostali više od pet minuta bez poena.

Samo Udrih je pogodio za tri 3:42 prije poluvremena, pa se Slovenci opet pokušali pobjeći. Međutim Bavčić pogađa za tri poena, Dommercant poslije tehničke Gorana Dragiča sa slobodnih bacanja šutira 2/4 i do poluvremena držimo priključak.

Drugo poluvrijeme smo otvorili sa tri promašene trice, opet smo dugo čekali na prve poene iz igre, što su domaćini znali iskoristiti pa su počeli podizati svoju prednost i do deset poena.Ipak uspijevamo još jednom zaprijetiti, ispostavit će se posljednji put na ovoj utakmici tricom Teletovića za 43:39.U toj završnici je Bajramović promašio tricu i zicer, Tuljkovć je ubacio dvicu, pa je Slovenija nakon trideset minuta vodila 49:41.

U posljednjoj četvrtini su Slovenci uvezali dvije trice,stvorili su prednost od velikih 14 poena i već tada je nekih šest i pol minuta prije kraja pitanje pobjednika bilo riješeno.Do kraja utakmice smo uspjeli spustiti zaostatak do podnošljivih 59:52.

Slovenija - BiH 59:52
(21:8,12:22,16:11,10:11)

Slovenija:Lapornik 2, Lakovič 4, Rupnik 2, Smodiš 18, Udrih 9,G.Dragič 1,Jagodnik 4, Zupan 3, Begič 1, Murič, Z.Dragič 8, Slokar 7. Trener: Božidar Maljković.

BiH: Gordić 5, Tuljković 2, Ikonić, Milošević 4, Bavčić 5, Vasiljević 7, Kikanović 5, Teletović 11, Kapelan, Bajramović 7,Varda, Domercant 6.Trener Sabit Hadžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.