Za učešće na EP moramo platiti 30.000 eura

Za učešće na EP moramo platiti 30.000 eura

U prostorijama KS BiH odavno nije bilo prometnije. Veliki broj novinara prisustvovao je današnjoj pres konferenciji koju je sazvao generalni sekretar saveza Harun Mahmutović.

Mahmutović je medije upoznao sa trenutnom situacijom u Savezu, planovima za odlazak na Eurobasket, organizaciji Eurobasketa za igrače do 20 godina, pokretanju nove web stranice Saveza i o mnogim drugim stvarima.

"U ovoj godini smo potrošili 450.000 KM na reprezentativne selekcije, a od države smo dobili 40.000 KM. Ostali novac smo pronašli isključivo našim prijateljskim vezama. Gledali smo da prođemo što jeftinije i nekako smo uspjeli, ali u budućnosti nisam siguran da ćemo to moći", kaže Mahmutović i dodaje:

"Obećajem da više nećemo praviti troškove i da se nećemo zaduživati. Reprezentacija nije moja niti bilo koga iz Saveza, ona predstavlja državu BiH i red je da ta država i pomogne tu reprezentaciju. Neka političari koji vode ovu državu kažu ima li novca, ja to ne znam. Neka se izjasne žele li reprezentaciju", ističe Mahmutović.

"Pred početak priprema reprezentacije poslali smo ponude na adrese 55 kompanija, a odgovor smo dobili samo od jedne i to slovenačke firme Intersport. Ostali su ostali nijemi. Federacija nije dala niti jedne marke, kao ni jedna Opština iz Federacije osim sarajevske Opštine Centar koja je dala 2.000 KM".

"Nisam protiv kulture, ali mislim da bi se finansije trebale dijeliti pola-pola kada su u pitanju kultura i sport. Slobodno mogu reći da je Gavrilo Grahovac neprijatelj broj jedan košarkaške reprezentacije. Pomogli su nam načelnici Bijeljine, Foče i Novog Grada i moram reći da su oni veće patriote od Grahovca", kaže generalni sekretar KS BiH.

Ne odričemo se niti jednog igrača

Prije nekoliko dana je selektor Sabit Hadžić objavio širi spisak kandidata za reprezentaciju. Na njemu se našlo i ime Adnana Hodžića, mladog Sarajlije koji s dosta uspjeha nastupa u NCAA ligi gdje je jedan od najboljih igrača.

"Hodžić je u svojim istupima rekao kako mu je želja da jednog dana igra u NBA ligi, ali mu je još veća želja da nastupi za reprezentaciju svoje zemlje. Takvih se igrača ne smijemo odreći. Zapravo nećemo se odreći niti jednog igrača, ali nikoga nećemo moliti", kaže Mahmutović.

"Nismo se odrekli ni Gorana Sutona koji u Italiji igra u odličnoj formi. Kontaktirali smo i Nedžada Sinanovića, ali je odlučio zbog supruge, koja je Španjolka, uzeti špansko državljanstvo kako bi igrao kao domaći igrač, i mi tu ne možemo ništa učiniti".

"Nikoga nećemo moliti da igra za reprezentaciju. Dajem riječ da se više neće desiti situacija da nam na pripreme dođe samo devet igrača. Pratimo sve naše igrače, i one koji se nisu našli na ovom spisku, pa ćemo uvijek imati zamjenu za one koji otkažu iz ovih ili onih razloga".

Reprezentacija će u septembru naredne godine po sedmi put nastupiti na Eurobasketu. Ovaj put se nismo plasirali kroz kvalifikacije nego zbog činjenice da je FIBA Europe odlučila proširiti Eurobasket sa 16 na 24 reprezentacije.

U javnosti se pojavila priča da će osam reprezentacija koje su naknadno "upale" na Eurobasket same sebi morati platiti učešće. Harun Mahmutović je potvrdio da je to istina.

"Istina je. Osam reprezentacija koje su dobile mjesto na Eurobasketu moraće uplatiti po 30.000 eura za učešće. Litvanci su odlučili da oni neće snositi te troškove i mi ćemo se sami morati pobrinuti da iznađemo ta sredstva", rekao je Mahmutović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije