Kadetima tek slijede najveći izazovi nokaut faze

Zametica: Fizička sprema ekipe je na visokom nivou

E. Čaušević

Kadeti naše košarkaške reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Španiji sutra igraju protiv Australije u okviru osmine finala.

Naši košarkaši danas imaju slobodan dan koji će maksimalno iskorisiti za odmor, te što bolju pripremu za sutrašnji meč protiv Australaca. Član stručnog štaba, kondicioni trener Elvir Zametica izjavio je da je situacija u ekipi zadovoljavajuća, te da se igrači dobro osjećaju pred sutrašnji meč.

"Ako generalno govorimo o ekipi i igračima koji su nosioci ekipe stanje je zadovoljavajuće. Imamo tu problema što se tiče nekih povreda, ali to nisu značajnije povrede ako uzmemo i napravimo neku komparaciju sa ostalim ekipama ili s jučerašnjom ekipom gdje je izraženo to stanje da momci povrijeđeni igraju i da se vide ti nedostaci. Mi nemamo takvih slučajeva i zadovoljni smo s tim stanje. Treba uzeti u obzir ovaj sistem takmičenja i period kad se ono igra. Nisu ni prvenstva završena, a nastavlja se ovo jako takmičenje prema kome treba biti sve tempirano u odnosu na prošlogodišnje Evropsko takmičenje gdje su momci osvojili titulu, tako da je stanje zadovoljavajuće", rekao je Zametica.

On je dodao da ima veliko povjerenje u igrače koji se maksimalno trude da ispoštuju program oporavka pred svaku narednu utakmicu.

"Što se tiče ovog sistema takmičenja ono je stvarno zahtjevno i iscrpljujuće. Pogotovo kada nemate veliku rotaciju i kada tražite da izvučete maksimum od pojedinaca. Način na koji mi pravimo oporavke i trudimo se da oni budu što bolji to je kroz suplementaciju i adekvatno korištenje slobodnog vremena gdje su ti momci stvarno maksimalno skoncentrisani da iskoriste to vrijeme kako treba i da se oporave, jer 24 sata morate biti usmjereni u pravcu svoga oporavka. To vam ne može niko nametati, može se kontrolisati, ali mislim da su oni dovoljno svjesni i baš su odgovorni imam veliko povjerenje u njih i tu nemam nikakvih problema. Naglasit ću da na oporavku radimo putem suplementacije što je Košarkaški savez BiH osigurao, gdje na bilo koji zahtjev nismo imali neke negacijske stavove. Savez nam je puno pomogao što se tiče tog dijela", dodao je na kraju razgovora kondicioni trener naše kadetske reprezentacije.

Posjećamo, naši kadeti sutra igraju meč osmine finala protiv Australije. Utakmica se igra u dvorani Utebo u Zaragozi od 18:15 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi