Zašto je otišao Ratko Varda?
Varda se pozdravlja sa svojim saigračima

Pred sami početak prvenstva

Zašto je otišao Ratko Varda?

M. Maksimović

Devetnaest dana prije prve utakmice na Eurobasketu protiv Grčke, reprezentacija BiH je ostala bez Ratka Varde. I to na način koji je u najmanju ruku čudan.

Selektor reprezentacije Sabit Hadžić se nije oglasio, tek je KS BiH medijima ponudio šturo saopštenje u kojem stoji kako Varda ne može pratiti ovaj ritam, odnosno kako se selektor želi više prostora mladim igračima. Sa druge strane u pojedinim medijama se mogla pročitati izjava iskusnog košarkaša koji kaže ''da je bolje ovako, da se ne želi raspravljati sa selektorom''. E sada, o čemu se raspravljalo, znaju samo oni koji su učestvovali u toj raspravi, ali opet sve nekako izgledna čudno.

Prije početka priprema Varda se spominjao, pričalo se o tome kako će reprezentacija biti kompletirana njegovim dolaskom, kako smo nakon njegovog dolaska se kompletirali, kako smo spremni itd... Međutim nakon tri odigrane utakmice selektor se zahvalio košarkašu koju je u prošlom ciklusu bio drugi strijelac sa prosjekom od 13.5 poena i 5.9 skokova uz prosječno 22.6 minuta provedenih na parketu.

Prošlu sezonu je Varda odradio u Poljskoj, osvojio je naslov prvaka i tamo je odigrao 34 utakmice uz prosjek od 9.8 poena i 5.4 skoka za 15.8 minuta koliko je igrao. I u svojoj ekipi je Varda bio treći strijelac, što također nije zanemarljivo.Možda Varda nije u nekoj ekstra formi, ali je iskusan, uz Domercanta najiskusniji.

Radi se košarkašu koji je još 2002. godine pokušao pronaći svoje mjesto pod NBA suncem, koji se ne može pohvaliti nekom minutažom, ili ostvarenim na NBA parketima, ali ne treba zaboraviti da je Varda marljivo radio, trenirao u Washington Wizardsima (u vrijeme Michaela Jordana), Detroitu, da je kasnije između ostalog igrao za Bešiktaš, Real i još neke izuzetno kvalitetne ekipe.

Znači da je definitivno svojim iskustvom mogao pomoći selekciji, na poziciji klasične petice, teškog centra, ali očito selektor Hadžić ima drugačije planove. Nažalost, čini se da nam tek sada postaje jasno zašto je Varda imao malu minutažu u Stožicama, pogotovo u susretu protiv Slovenije. Podmlađivanje ekipe je nešto neminovno, razumljivo, ali pred početak nekog ciklusa, ovako ne izgleda baš uvjerljivo pred sami početak Eurobasketa. Varda nije najbolji na svijetu, nije niti među najboljim centrima u Evropi u ovom trenutku, ali sigurno nije niti igrač koji ''koči'' igru naše selekcije.

Ako ćemo se nakon odlaska Varde napokon početi ''otvarati'' i trčati kontre kojih do sada kao da nije ni bilo, ako će se pravi blokovi početi praviti tamo gdje trebaju, ako će ostali visoki igrači pod koš, ako će napokon naučiti kako njihov posao nije šutiranje trica i pravljenje blokova na centru igrališta, već težak rudarski posao pod oba koša, onda ćemo biti spremni za veliki stvari, ali puno je tih ako....

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.