Zašto se sramimo Mirze Delibašića?
Nije li čast osvojiti trofej s njegovim imenom?

Kup Mirza Delibašić?

Zašto se sramimo Mirze Delibašića?

„Osvajanjem kupa ništa ne dobijamo, ali osvojiti trofej koji nosi ime po Krešimiru Ćosiću, bila bi mi velika čast“, rekao je jučer košarkaš Zagreba Damir Mulaomerović uoči početka finalnog turnira Kupa Krešimir Ćosić.

Večeras u Čapljini počinje finalni turnir završnice Kupa BiH. Za trofej pobjednika Kupa BiH boriće se domaćin Čapljina, Bosna, Sloboda i Igokea.

Osvajanjem ovog trofeja niko neće dobiti ništa. Izlaska u evropski kup nema, novca nema, samo će kapiten podići pehar, poslije utakmice će se malo proveseliti i život ide dalje. U ponedjeljak, dvije noći nakon osvojenog kupa, niko se neće sjećati ni da je igran.

Pored kupova Krešimira Ćosića u Hrvatskoj, u Srbiji se igra završnica Kupa Radivoja Koraća. Ni pobjednik „Žućine levice“ neće dobiti ništa, ali Srbija, barem ona sportska, ovih dana živi za košarku i završnicu najboljih klubova srbijanske košarke.

Zašto je ovakva situacija u našoj košarci, krivi su svi pomalo. Najveća odgovornost leži na ljudima KS BiH koji su Kup takmičenje doveli u taj status da ga niko ne želi ni organizovati, a do samo nekoliko godina ranije svi su se otimali. Svaki grad koji organizuje ovo takmičenje imao bi samo gubitke, nikako dobit, barem što se finansija tiče.

U sportskom smislu organizacija Kupa donosi mnogo, posebno za male sredine kakva je Čapljina. To se u evropskim zemljama tako i radi. Završnica takmičenja se daje gradovima koji nemaju klub u vrhu lige, Čapljina ga u ovom slučaju ima, ali je dodjela organizacije ovom hercegovačkom gradiću izrazito pozitivan impuls.

Momčad koja je prošle sezone ispala iz lige, ali je odustajanjem Viteza ipak ostala u njoj, danas je pravi košarkaški hit u Ligi 12. Dolaskom mladog trenera Ante Nazora, i dovođenjem iskusnog Samira Lerića i sjajnog šutera Ivana Bakovića, Čapljina je zaigrala kao preporođena i danas je uz Igokeu na čelu Lige 12.

Čapljina je grad koji je košarci podario Jasmina Repešu i Marija Primorca i zbog toga potpuno zaslužuje da bude u vrhu bh. košarke. Dok razni pametnjakovići košarku guraju u sporedne sportove, a taj sport nam je podario i evropskog prvaka, publika u Čapljini iz utakmice u utakmicu puni dvoranu. Zbog takvih ljudi, Čapljina je morala biti domaćin ovog takmičenja, čak da su se prijavili i Sarajevo, Tuzla i Aleksandrovac.

U polufinalu  kupa igraće Bosna protiv Igokee, a domaćin Čaplina Lasta odmjeriće snage sa tuzlanskom Slobodom. Bosna će u kupu tražiti utjehu za katastrofalne rezučtate u NLB ligi, a protiv Igokee, trenutno najbolje ekipe domaćeg prvenstva, biće im jako teško.

Čapljina će pred punom dvoranom igrati protiv Slobode koja pod vodstvom Senada Muminovića nastavlja sa stvaranjem novih igrača. Iz godin eu godinu ovaj stručnjak proizvodi nove snage bh. košarke, a niko mu nikad nije rekao ni hvala. Duel Čapljine i Slobode biće duel dvojice ljudi koji održavaju našu košarku na aparatima. Nazor protiv Muminovića, sjajno, ali koga briga za to. Čast izuzecima.

Bez obzira što neće dobiti ništa, odlično bi bilo, odlično zbog njih samih, da Baković, Lerić, Bocka, Hrnčić, Halilović, Adamović, Jovanović, Pašalić, Šehović i drugi sjajnom igrom začepe usta onima koji ih stavljaju u drugi plan, onima koji im daju manje od pet posto prostora u medijima u odnosu na razvikane zvijezde čiji rezultati nisu ništa bolji.

Ako već nema neke nagrade za osvajanje ovog takmičenja, novčane ili izlaska u Evropu, zašto ne razmisliti o ideji da se kupu da ime Mirza Delibašić. Ako mogu Radivoj Korać i Krešimir Ćosić, zašto ne može Kinđe, pa većeg od njega nismo imali.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije