Zašto se uspjeh teško prašta?

Nikad kraja problemima u bh. sportu

Zašto se uspjeh teško prašta?

Aleksandra Mušić jedna je od najuspješnijih banjalučkih sportistkinja. Bivša košarkašica iza sebe ima bogatu karijeru, kako domaću, tako i inostranu.

Svoje prve košarkaške korake napravila je u KK Mladi Krajišnik, a nastupala je još u Izraelu, Francuskoj, Austriji. Posljednju sezonu odigrala je za Željezničar iz Sarajeva.

Nekoliko godina igrala je u Eurocup takmičenju, te je vlasnik preko 30 medalja i pehara. Svakako karijera sa kojom se malo sportista na ovim prostorima može pohvaliti.

Aleksandra trenutno obavlja funkcije sportskog direktora i trenera u OKK Feniks, sa kojim takođe niže uspjehe. Ipak, kako je to uobičajeno za naše prostore, mladi i talentovani sportisti nailaze na nerazumijevanje nadležnih institucija, pa umjesto nagrada za dobre rezultate najčešće budu neshvaćeni ili degradirani.

Upravo to se desilo i sa ovim uspješnim kolektivom, kome je Grad uskratio termine za treninge i utakmice u Sportskim dvoranama Borik i Obilićevo.

"Odluka Grada da ukine termine pojedinim klubovima u sred takmičarske sezone, bez ikakve najave, potpuno je neshvatljiva. Klubovima, koji rade s mlađim kategorijama, a koji su kroz sistem takmičenja ostvarili plasman na završnicu prvenstva RS i BiH liga traje do juna i evidentno je da se to ne cijeni. Uspjeh Aljoše Jankovića, Lazara Mutića, zlatnih kadeta BiH, Milice Zeljković, zlatne kadetkinje Srbije ... govori da se dobro radi u klubovima. Rezultati klubova i iskorištenost dobijenih termina u dvoranama moraju biti tansparentni, pa će se lako utvrditi ko radi, a ko dobija 'ispod ruke' ", kategorična je Mušić.

Ona je istakla i svoje mišljenje o trenutnom stanju sporta u gradu na Vrbasu.

"Generalno, sport u Banjoj Luci je u evidentnoj krizi. Što se tiče rezultata u kolektivnim sportovima, pojedini klubovi su ispali u niži rang takmičenja i ni tamo ne ostvaruju rezultate koji bi ih vratili u viši rang. Oni koji nastupaju u Premijer ligama ne bilježe neke značajnije rezultate, na veliku žalost. Jedina svijetla tačka je RK Borac, koji nastupa u SEHA ligi i prvak je BiH. Sto se tiče pojedinačnih sportova, situacija nešto bolja. Dobri rezultati plivača, karatista, atletičara, kajakaša ..., ali hronična besparica onemogućava mnogima da odlaze na međunarodna takmičenja".

Na kraju preostaje nada da će odgovorni naći prostora i razumijevanja za one koji su svojim rezultatima zadužili ovaj grad.

Uspjesi Aleksandre Mušić:

Igračka karijera

Trostruki prvak BiH, dvostruki osvajač Kupa BiH, devetostruki osvajač prvenstva i Kupa RS, najbolja košarkašica i sportistkinja Banjaluke, najbolja košarkašica RS, pet puta učesnik Fiba Cupa (Cup Liliane Ronchetti), vicešampion Jugoslavije

OKK Feniks

2012/2013 

- pionirske prvakinje PKO BL, prvakinje RS
- seniorke play-off Prve lige RS (najmlađa ekipa ikada)

2013/2014 

- juniorske vicešampionke RS, seniorske šampionke Prve lige RS
- pionirke - Super liga

2014/2015 

- pionirke, kadetkinje i juniorke prvaci PKO BL
- kadetske prvakinje RS, treće mjesto u BiH
- juniorske vicešampionke RS
- nastup u Međunarodnoj regionalnoj ligi za pionirke MZRKL- U15, kao jedini predstavnik iz RS

2015/2016

- prvaci PKO BL u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji
- nastup u Međunarodnoj regionalnoj ligi za kadetkinje MZRKL- U17
- izboren plasman na završnicu turnira za prvaka RS i BiH

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi