Zatvoreni u “tvrđavu” žele do Eurobasketa

Košarkaška reprezentacija otputovala u London

Zatvoreni u “tvrđavu” žele do Eurobasketa

Svojevremeno je legendarni Hamza Humo konstatovao: Ne vrijedi se uzrujavati zbog glupih stvari, a glupe stvari postaju još gluplje ako im daješ previše značaja.

Vodeći se tom logikom trebali bi prešutjeti poluilegalni odlazak košarkaške reprezentacije BiH u London na prvu kvalifikacionu utakmicu za Eurobasket sa Velikom Britanijom.

Ranije se reprezentacija BiH pripremala u Tuzli, igrala kontra Holandije, Makedonije, Bugarske i Izraela, ali sve te utakmice su obilježene domaćinskom, rekli bismo porodičnom atmosferom, na relaciji stručni štab, reprezentativci, mediji i publika.

“Pišite sve je ovo propalo”, govori nam Harun Mahmutović, prošlog petka dok čekamo dolazak reprezentativac BiH u Tuzlu. Šala ili zbilja, nismo mogli odgonetnuti, ali je već tada bilo jasno kako neke stvari nisu štimale. U autobusu nije bilo Mirze Teletovića, Elmedina Kikanovića i Miralema Halilovića, koji će se saigračima pridružiti za večerom.

Čekamo selektora Duška Ivanovića, a tehniko reprezentacija Medin Duškaj govori da će pokušati obezbjediti razgovor. Ivanović pristaje, daje izjavu, dogovaramo se za posjetu jutarnjem treningu i sve je za 5. Na treningu selektor Ivanović u dvorani dozvoljava fotoreporterima boravak minut ili dva, a kapiten reprezentacije Mirza Teletović na zamolbu da da izjavu prisutnim novinarima govori kako trebaju kontaktirati njegovog portparola. Izjave daju Gordić, Kikanović, Stipanović...

Od petka ujutro do ponedjeljka, odnosno neoposredno pred put za London, očekivali smo organizaciju press-konferencije kako bi se navijači upoznali o željema, ambicijama ili, nedaj bože, problemima u našem nacionalnom taboru. Rečeno nam je doslovce: Ako bude biće press konferencije.

Naravno da je nije bilo, a sportska javnost u BiH ostala je uskraćena za izjave stručnog štaba i reprezentativaca BiH pred značajno gostovanje.

U takvoj konstalaciji snaga neminovno je pitanje – zbog čega? Reprezentacija BiH, ma u kojem sportu, treba se osjećati i doživljavati u svakom kutku naše domovine. Zatvaranjem u “tvrđavu” samo može podgrijati sumnje da nije sve tako idealno u i oko reprezentacije BiH.

Selektora je bilo i biće, reprezentativaca također, ali ostaće reprezentacija BiH koja uvijek i na svakom koraku mora respektovati svakog svog građanina. Mnogi će reći kako je najvažnije u životu prijateljstvo. Košarkaška reprezentacija BiH u Tuzli je dočekana sa ljubavlju i pažnjom, oni bi istom mjerom trebali uzvratiti irecepcionerima, novinarima, portirima, vozačima...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.