Zeničankama malo falilo do velikog iznenađenja

KŽK Čelik poražen od Budućnosti

Zeničankama malo falilo do velikog iznenađenja

D. Kurbegović

Košarkašice zeničkog Čelika aktuelne prvakinje i osvajačice Kupa BiH večeras su u okviru 9.kola MŽRKL-a gostovale u Podgorici kod ekipe Budućnosti.

Domaća ekipa prije ove utakmice imala je omjer od osam pobjeda iz isto toliko utakmica, dok su Zeničanke u Podgoricu došle s omjerom po tri pobjede i poraza. U prvoj utakmici igranoj u Zenici slavila je Budućnost 63:69.

Na večerašnjoj utakmici viđena je odlična košarka, iako su gošće u Crnu Gore doputovale sa nekoliko bolesnih igračica, pokazale su protiv možda i prvog favorita za osvajanje lige da imaju kvalitet za velike domete u ovoj sezoni.

Utakmicu su bolje otvorile Zeničanke, koje su već u prvoj četvrtini pokazale da u Podgoricu nisu došle s bijelom zastavom, nakon prvog perioda gošće su vodile 14:15. U drugoj četvrtini domaće su pojačale tempo, te su u 15. minuti stigle na plus osam 25:17, do kraja četvrtine. Zeničanke nisu dale da se domaće košarkašice odlijepe na veću razliku tako da je na poluvrijeme Budućnost otišla sa plus tri 34:31.

Treća četvrtina donijela je izjednačenu igru, igralo se koš za koš, te je ovaj period završen rezultatom 50:47 za klub iz Crne Gore. Posljednjih 10. minuta je donijelo dosta uzbuđenja. Čelik je 33. minuti koševima Nataše Popović poveo 50:52,  domaće se vračaju te ponovo vode 59:54 u 36. minuti. Zeničanke su u 38. minuti ponovo u vodstvu zahvaljujući poenima Mitrašinović, semafor je pokazivao 59:60. Nervoza je bila prisutna kod obe ekipe, a u posljednju minutu utakmice ušlo se rezultatom 62:60 za Budućnost.

Zbog većeg izbora kvalitetnih igrača i rostera, domaće su ipak teškom mukom uspjele utakmicu dobiti u svoju korist. Tako da je na kraju završeno 71:63 za Budućnost. 

Budućnost-Čelik 71:63 (14:15, 20:16, 16:16 i 21:16)

U redovima pobjedničke ekipe Matović je postigla 18, Raković 14, te Popović 12 poena. U redovima Zeničanki sjajna je bila Tamara Kapor sa 20 poena uz šest skokova, Aldijana Iriškić je imala 16 poena, dok je Nataša Popović ponovo odigrala sjajno u napadu i odbrani, te je uz 14 poena dodala i nevjerovatnih 15 skokova.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Zeničanke će u narednom kolu, koje će biti ujedno i posljednje u ovom prvom dijelu takmičenja u zeničkoj Areni dočekati ekipu Kvarnera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.