Liga u kojoj prvoplasirani tim ima jednu gostujuću pobjedu

Nigerijska liga je čudo

Liga u kojoj prvoplasirani tim ima jednu gostujuću pobjedu

O elitnom rangu nigerijskog klupskog takmičenja već se moglo nešto pročitati u proteklom periodu, a sada se vraćamo da vidimo kako se odvija situacija u "Premier ligi".

Prije svega, premotajte film u glavi i prisjetite se kako je izgledala naša, bosanskohercegovačka Premijer liga prije nekih pet, šest ili sedam godina. Tada se sa dvije gostujuće pobjede, uz uobičajenu nepogrešivost na domaćem terenu, ulazilo u najozbiljniju borbu za titulu dok se ista osvajala sa tri ili četiri pobjede. Nigerijska liga, osim po nazivu, nevjerovatno podsjeća na taj neobični, da ne kažemo sumnjivi, period našeg klupskog fudbala.

Gostujuće pobjede u Nigeriji mogu se prebrojati na prste jedne ruke. Prvoplasirani klub tog takmičenja po imenu Kano nakon 25 utakmica ima jednu gostujuću pobjedu u dvanaest susreta. Najviše gostujućih pobjeda zabilježila je ekipa Abia Warriors, koja je na strani slavila čak dvaput. Istina, odigrali su jednu utakmicu više od prvoplasiranog tima na tabeli.

Tim po imenu Kaduna van svog terena čak nije uspio postići ni pogodak, a primio je dvadeset i tri. Još neki klubovi ne mogu apsolutno ništa napraviti na strani, pa tako više od pola lige nije uspjelo sakupiti ni pet bodova. O dvocifrenom broju bodova je smiješno i pričati, a najbliži tome je Heartland koji se ozbiljno približio dvoznamenkastoj cifri od koje je dijeli samo jedan bod.

Osim što je poznata kao domaćinska, Nigerijska liga obiluje utakmicama koje se rješavaju jednim golom. Gola nema "ni za lijek", pa se s pravom možemo zapitati zašto se to takmičenje uopšte i igra. Šta drugo reći osim: Cirkus.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije