Odlazak nesuđenog fudbalera: Sarajevo ljubavi, njegova!

U sjećanju na Kemala Montena

Odlazak nesuđenog fudbalera: Sarajevo ljubavi, njegova!

Grad Sarajevo, Bosna i Hercegovina, ali i region bivše Jugoslavije danas će se oprostiti od svoje muzičke legende - Kemala Montena. Legendarni muzičar preminuo je u Zagrebu nakon teške bolesti, ali će biti ukopan u svom rodnom gradu kojem je posvetio jednu od najljepših pjesama.

Kemo je bio i ostat će legenda, ali rijetki znaju da pjesma "Sarajevo ljubavi moja", koju navijači Sarajeva pjevaju i dan danas, nije jedina veza Montena sa klubom sa Koševa.

Naime, otac i majka Kemala Montena radili su u Fudbalskom klubu Sarajevo. Majka je prala dresove, a otac mu je bio oružar, izdavao je kopačke i lopte, njegovao i pazio na travnjak. Porodica Monteno bukvalno je živjela u stadionu. Stančić se nalazio pored svlačionica, a bezbroj puta i sam Kemo je kazao kako je njegovo dvorište bio travnjak koševskog stadiona.

Iako je napravio veliku muzičku karijeru, iako su njegove pjesme pjevale i pjevat će još mnoge generacije poslije njega, logično je da je fudbal bio Montenova najdraža zanimacija dječačkim danima.

"Naravno da sam zavolio fudbal od malih nogu i lopta mi je bila centar svijeta, ako nisam šutirao šest sati dnevno smatrao sam da mi je taj dan propao. Ta fudbalska karijera je neslavno prekinuta onog trenutka kada je moj stari otišao na roditeljski sastanak u gimnaziju i saznao da ja već šest mjeseci uspješno izbjegavam odlazak u školu", ispričao je jednom prilikom legendarni pjevač, a kasnije dodao kako je otjeran već sa narednog treninga zbog previše "stubova" u školi.

Ko zna šta bi se desilo da je kojim slučajem pokojni Monteno nastavio sa fudbalom. Da li bi Sarajevo dobilo vrhunskog fudbalera ili bi muzički svijet bivše države ostao uskraćen za sjajne Kemine balade, to nikada nećemo saznati.

Svom rodnom gradu poklonio je najljepšu baladu, Sarajevo je zaista bilo njegova velika ljubav!

Kemal Monteno će biti sahranjen danas u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu, a komemoraciji će biti održana u Narodnom pozorištu u 12 sati.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.