Sport je biznis: Ovo su sportisti sa najvećom zaradom

Vrtoglave cifre od kojih zastaje dan

Sport je biznis: Ovo su sportisti sa najvećom zaradom

U sportu se vrti ogroman novac i to je svima jasno, to svi znaju. Ali, cifre koje su samo u posljednjih 12 mjeseci zaradili najplaćeniji sportisti današnjice ne samo da djeluju nevjerovatno, već i nerealno.

Čitavu ovu priča potstakla je borba Mayweathera i Maidane, koja se održala prije desetak dana. Bio je to boks meč kojim je Mayweather ušao u historiju jer je s tom borbom 'prebacio' cifru od 400 miliona dolara zarađenih u karijeri. Također, postao je nakon Tigera Woodsa tek drugi sportista svih vremena koji je u periodu od dvanaest mjeseci zaradio više od sto miliona dolara. Preciznije, njegova godišnja zarada iznosi 105 miliona dolara i po tome je zasjeo na vrh Forbesove liste sportista koji su ostvarili najveću zaradu.

A drugi na listi je Cristiano Ronaldo. Portugalac je za godinu dana zaradio 80 miliona dolara što ga čini najplaćenijim fudbalerom današnjice. Nije teško pretpostaviti koji fudbaler je prvi iza njega. Naravno, riječ je o Lionelu Messiju koji se nalazi na četvrtom mjestu ove liste sa 64,7 miliona dolara zarađenih u 12 mjeseci.

Iza Mayweathera i Ronalda, a jednu poziciju iznad Messija, smjestio se LeBron James koji zauzima treću poziciju. Najbolji košarkaš današnjice veliku većinu svoje zarade ostvario je na osnovu sponzorskih ugovora, a ukupna zarada iznosi 73,4 miliona dolara.

Na petom mjestu nalazi se Kobe Bryant sa zaradom od 61,5 miliona dolara, iako je u proteklih godinu dana gotovo sve vrijeme bio povrijeđen i izvan parketa. Ipak, Kobe je Kobe, pa ova cifra ne treba i ne smije da čudi.

Dalje slijede već pomenuti Tiger Woods na šestoj poziciji sa 61,2 miliona zarade, dok sedmu poziciju zauzima Roger Federer sa 56,2 miliona dolara što ga čini najbogatijim teniserom današnjice. Na listi je i još jedan igrač golfa, Phil Michelson, koji je u proteklih dvanaest mjeseci zaradio 53,2 miliona.

Deveto mjesto zauzima Rafael Nadal sa 44,5 miliona dolara, dok listu od TOP 10 zatvara Matt Ryan. Igrač američkog fudbala je u godinu dana ostvario zaradu od 43,8 miliona dolara. 

Najmlađi bogataš iz svijeta sporta je Barcelonin superstar Neymar. On je u godini iza zaradio 33,6 miliona dolara od čega je gotovo polovinu prihoda 22-godišnji Brazilac ostvario na osnovu zarade od sponzorskih ugovora. Neymar se na ukupnoj listi nalazi na 16. poziciji.

Kada je riječ o sportašicama, u top 100 nalaze se samo tri žene. Sve tri se, očekivano, bave tenisom a prednjači Maria Sharapova koja je u proteklih godinu dana zaradila 24,4 miliona dolara, a nalazi se na 34. poziciji ukupno. Slijedi je Li Na sa 23,6 na 41. poziciji, dok je Serena Williams 55. sa zarađena 22 miliona dolara.

Top 10 sportista s najvećom zaradom (cifre u dolarima)

1. Floyd Mayweather 105 miliona (Boks)
2. Cristiano Ronaldo 80 miliona (Fudbal)
3. LeBron James 72.3 miliona (Košarka)
4. Lionel Messi 64.7 miliona (Fudbal)
5. Kobe Bryant 61.5 miliona (Košarka)
6. Tiger Woods 61.2 miliona (Golf)
7. Roger Federer 56.2 miliona (Tenis)
8. Phil Michelson 53.2 miliona (Golf)
9. Rafael Nadal 44.5 miliona (Tenis)
10. Matt Ryan 43.8 miliona (Američki fudbal)

34. Maria Sharapova 24.4 miliona (Tenis)
41. Li Na 23,6 miliona (Tenis)
55. Serena Williams 22 miliona (Tenis)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.