Ukrajinci udaraju po džepovima

Napuhane cijene za Euro 2012

Ukrajinci udaraju po džepovima

M. Skaka

Ljubiteji fudbala koji su se uputili ka Ukrajini da bodre svoje reprezentacije ili jednostavno uživaju u vrhunskom evropskom fudbalu suočeni su se sa tipičnim istočnjačkim "deranjem".

Naime cijene svih osnovnih proizvoda koji bi mogli interesovati jednog prosječnog navijača napuhani su do te mjere da mnogi počinju razmišljati isplati li se uopšte putovati.

Tako je cijena piva u posljednjim danima skočila za više od tri puta, od ranijih 1,5 KM na skoro 5 KM za pola litra. Naravno, najbučniji u protestima oko cijena su Englezi iako je kod njih prosječna cijena piva u pubu oko 6 KM.

Englezi imaju i najveći problem sa mjenjačnicama. U Ukrajini se, uz domaću hrivnju, legalno može plaćati i eurima i dolarima, dok se britanske funte moraju mijenjati. Problem za engleske navijače nastao je već na Otoku, jer nije bilo dovoljno ukrajinske valute u bankama i mjenjačnicama. Provizije u Ukrajini su tokom Eura podignute i sada navijači plaćaju oko 7% više da zamijene svoje funte. Također, na mnogim mjestima vješti Ukrajinci igraju se valutama koje primaju ili ne, te traže da se engleska valuta prvo zamijeni u dolare ili euro, pa tek onda u hrivnju, tako da navijači prenapuhane provizije plaćaju po dva puta. Prema proračunima, samo na provizijama, Englezi će u Ukrajini tokom eura ostaviti oko milion funti.

Ipak, najveću zaradu očekuju hotelijeri. Sada je već i UEFA priznala da će navijači koji putuju u Ukrajinu biti 'oderani'. I cijene hotela su utrostručene, pa se cijena spavanja za tri noći sada kreće i do 2.500 KM.

Iako tokom ostatka godine imaju niži standard i cijene od Poljaka, tokom turnira hotelski smještaj u Ukrajini skuplji je dva do tri puta nego u Poljskoj. Problem sa koji se navijači susreću u Ukrajini potvdio je i predstavnik UEFA-e David Taylor.

"Najveći problem imamo sa ukrajinskim hotelima sa jednom, dvije ili tri zvjezdice. Cijene koje su postavili su izrazito visoke. Jasno je da Ukrajnici žele zaraditi tokom Eura, ali gledajući širu sliku, ne pomaže im činjenica da su navijači poćeli razmišljati hoće li uopšte dolaziti zbog prevelikih cijena smještaja.", rekao je on.

"Želim naglasiti da postoje i jefitnije opcije, ali je potrebno kopati dublje i tražiti ih. Također, sada kako je turnir već počeo, pojedini hoteli žele popuniti voje kapacitete i cijene će padati.", dodao je  on.

Cijene svojih usluga podigle su i ukrajinske prostitutke. I dok grupe za ljudska prava bjesne oko fudbalskog seks turizma, zaposlene djevojke gledaju kako da tokom ovog mjeseca što više zarade. Sa ranijih 120 KM na sat, ulične prostitutke u Kijevu podigle su cijenu na 200 KM.

"One su spremne, izlaze iz salona ljepote uređene i dotjerane, a za goste dotjerale su i cijene.", sažela je to kratko Yulia Tsarevska, jedna od aktivistica koje se bore protiv seks turizma.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.