Iza svakog Vardarovog uspjeha stoji ruski čudotvorac!

Ništa nije slučajno i ne dolazi preko noći

Iza svakog Vardarovog uspjeha stoji ruski čudotvorac!

Vjerovatno mnogima od vas koji se ovog ljeta čudite što su rukometaši Vardara osvojili titulu prvaka Evrope, rukometašice nesretno izgubile u finalu tog istog takmičenja u ženskoj konkurenciji a fudbaleri senzacionalno pokucali na vrata Playoffa Lige prvaka nije poznato ime Sergeja Samsonenka, čovjeka koji čvrsto stoji iza svakog tog uspjeha.

Ovaj 51-godišnji Rus je imućni multimilioner spreman na ulaganje u sport, ali takvih je danas na hiljade u svakom ćošku svijeta. Možete biti bogati, ali vam to uopšte ne garantuje da ćete biti uspješni u poslu kojeg se dohvatite. Da bi neko bio pravi sportski poduzetnik nije dovoljno samo doći s koferima punim novca i staviti ih na stol, pitati koliko ta zabava košta i onda kupiti klub koji vam se svidi, te krenuti sa radom. Novac je bitan, ali je bitnije znanje.

Kupio klub za smiješan novac

Sergej Samsonenko je znalac sa vizijom, koji je 2013. godine dobro znao u šta se upušta. Te godine je Samsonenko odlučio kupiti muški i ženski rukometni klub Vardar, da bi već u januaru 2014. godine postao vlasnik i fudbalskog kluba. Vlasnik lanca sportskih kladionica BetCity je na javnom nadmetanju kupio posrnulog makedonskog velikana za, vjerovali ili ne, 81 hiljadu eura. Samsonenko se klauzulom u ugovoru o kupovini obavezao da će godišnje ulagati minimalno 1,5 milion eura, ali kasnije je uložio mnogo više i svaki mu se euro isplatio.

Samsonenko je za rukometne potrebe svojim novcem izgradio novu dvoranu Jane Sandanski (6.500) u čijem se sklopu nalaze spa centar, bazeni, bolnica i hotel od četiri zvjezdice i to je koštalo 15 miliona eura, dok je FK Vardar dobio strašno moderan trening kamp čija je izgradnja koštala četiri miliona eura. Stručnjaci kažu da RK Vardar ima daleko najbolje uvjete u Evropi i da nastupa u hramu rukometa o kojem ostali klubovi mogu samo sanjati, dok fudbalski klub uživa u stabilnosti i za očekivati je da tek sada počne ozbiljnije napredovati. Fokus ruskog milionera bio je na rukometu, s kojim je već uspio napraviti čudo, a sada bi na red mogle doći nove velike stvari. Nemojte zaboraviti da FK Vardar igra na stadionu Filip II koji je, bez ikakve dileme, najmoderniji na Balkanu. Ako vam treba neka potvrda, sjetite se da će baš tu za dvije sedmice meč Superkupa Evrope igrati Manchester United i Real Madrid. Možete pogledati i fotografije pa će vam odmah biti jasno kakve preduslove ovaj klub ima da postane prvo regionalni, a zatim možda i evropski gigant.

Koliki je bogati Samsonenko rukometni majstor potvrđuje i to da su ga se sjetili i u domovini. Ruski rukomet je u krizi i nešto se brzo mora promijeniti, a trenutno za takav izazov ne postoji bolja osoba od Samsonenka koji je nedavno izabran za koordinatora muških reprezentativnih selekcija. Objeručke je prihvatio ponuđeni posao i neka vas ne iznenadi ako se rukometna velesila Rusija, koja je jedna od rijetkih "ozbiljnih" evropskih reprezentacija uz BiH koja će propustiti predstojeće Evropsko prvenstvo, uskoro vrati i napravi veliki rezultat.

Otjerali ga iz Srbije!

Zanimljivo je da je bogati Rus zamalo zaobišao Makedoniju i Skoplje u širokom luku. Samsonenko je želio investirati u rukomet, ali Vardar nije bio njegov prvi izbor. Ciljao je na kupovinu ženskog rukometnog kluba Vrnjačka Banja, ali je taj plan ekspresno propao i ovaj čudotvorac je otjeran iz Srbije. Da nije, ko zna šta bi danas bilo sa Vardarom, ali i gdje bi bio ovaj srbijanski klub za koji mnogi prvi put čuju. Spominjalo se čak i da želi kupiti RK Partizan, ali i to je propalo jer je takav vid privatizacije klubova u Srbiji prava tabu tema, baš kao i kod nas u BiH.

Vardar je ovog ljeta stigao na završni turnir Lige prvaka kao apsolutni autsajder. U polufinalu je savladao Barcelonu pa u finalu PSG, a to su klubovi koji imaju mnogo više novca od Vardara. Ovaj klub je ne makedonski, već veliki evropski projekat u kojem nastupa tek nekoliko domaćih rukometaša. U rosteru i stručnom štabu su pretežno stranci, ali ne bilo kakvi. Poznata su to imena u svijetu rukometa - trener Raul Gonzalez, rukometaši Ivan Čupić, Alex Dušebajev, Timur Dibirov, Arpad Šterbik... U fudbalu je, barem za sada, nešto drugačija situacija i u Vardaru igraju većinom Makedonci. Tu su još neki reprezentativci Armenije i par fudbalera iz Brazila, Gruzije i Ukrajine. Za Vardar igra i nama dobro poznati Crnogorac Damir Kojašević, a tu je i Jonathan Balotelli koji je svima bio zanimljiv zbog toga što je prezimenjak daleko poznatijeg Marija. A upravo je taj Balotelli sinoć svojim golom srušio Kopenhagen (1:0) i produžio Vardarov san o Ligi prvaka.

U ovoj priči nećemo zapostaviti ni ŽRK Vardar, koji je u sezonu 2016/2017. bio viceprvak Evrope. U tri sezone prije ove, rukometašice Vardara su bile treće u Evropi i godinama su blizu čuda, koje će se i desiti ako budu slijedile primjer svojih muških kolega i budu uporne.

Ništa nije slučajno i ne dolazi preko noći

RK Vardar nije od jučer evropski gigant, jer je godinama unazad uspjevao dogurati daleko u Ligi prvaka. Čak ni FK Vardar nije izrastao preko noći. Sjetite se da je prošle sezone zamalo u 2. pretkolu Lige prvaka izbacio zagrebački Dinamo, koji je prošao samo zahvaljujući Marku Pjaci, a dvije prethodne sezone je na istoj prepreci zaustavljen od BATE Borisova i APOEL-a i to nakon i više nego ravnopravne borbe. Poenta je da za velike stvari treba imati strpljenja, a Samsonenko je već pokazao da ga ima.

Makedonija nikada nije bila svjetska velesila ni u jednom sportu, ali se stvari mijenjaju i ko zna koji su krajnji dometi Vardarove sportske porodice čiji je gospodar Sergej Samsonenko. Njihovim rukometašima smo već čestitali na evropskoj tituli, a sada ćemo od srca čestitati i fudbalerima i više se nećemo čuditi kada vidimo da im ide. Novac, uvjeti, znanje, podrška i strpljenje su tu, a biće sigurno i sportske sreće koja će kao nagrada doći onda kada najviše zatreba. U moru neuspješnih projekata u komšiluku, ali i u našoj državi, Vardar je pravi izuzetak i primjer kako treba raditi. Gledajmo, učimo i nemojmo se zavaravati da je nešto nemoguće, kada nije.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi