ABBA: Novi sistem izvođenja penala već od 8. augusta
Foto: EPA

U takmičenjima pod okriljem EFL-a

ABBA: Novi sistem izvođenja penala već od 8. augusta

Novi sistem izvođenja penal serija ABBA će se od naredne sezone koristiti u takmičenjima pod okriljem EFL-a, a to su engleski Carabao Kup, Checktrade Trophy, te doigravanja u Championshipu, engleskoj Ligi 1 i Ligi 2.

Novi sistem je prvi put isproban u maju ove godine na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe do 17 godina, a nakon daljnjih testiranja u FIFA-i i UEFA-i su odlučili da je sistem dovoljno dobar da se počne koristiti na predstojećem Carabao Kupu, Checktrade Trophyju i doigravanjima u nižim engleskim ligama.

Po "starom" sistemu redoslijed šutiranja u penal seriji bio je sljedeći - prvo šutira ekipa A, zatim ekipa B, pa ponovo ekipa A i tako dok se ne dobije pobjednik penal serije i utakmice.

Međutim prema novoj metodi ekipa A će izvesti prvi penal, a ekipa B će izvesti dva naredna. Zatim će ekipa A izvesti svoj drugi, a odmah zatim i treći penal, ekipa B će potom izvesti dva penala, te će penal serija teći takvim redoslijedom dok se ne dođe do pobjednika.

Ovo pravilo se uvodi, između ostalog, i jer se smatra da je igrač koji u standardnom sistemu šutira drugi pod puno većim pritiskom od fudbalera koji šutiraju prvi.

Prvu priliku za "debi" novi ABBA sistem će imati već u prvoj rundi Carabao Kupa 8. i 9. augusta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije