Abou Diaby u Marseilleu
Foto: EPA

Diaby našao klub

Abou Diaby u Marseilleu

M. Šljivak

Francuski veznjak, Abou Diaby, postaće danas član Marseillea.

Nakon čak devet godina u dresu londonskog Arsenala, gdje je imao velikih problema s povredama, Diaby je na kraju prethodne sezone napustio tim s Emiratesa.

Međutim, usprkos činjenici da 29-godišnji veznjak ima dosta problematičnu prošlost s povredama, ponuda za nastavak karijere je imao dosta.

Nekoliko engleskih klubova je nudilo ugovor Diabyju, ali se on odlučio za odlazak u redove francuskog velikana Marseillea.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Diaby bi danas trebao kompletirati transfer u tim s Velodromea. Potpisaće višegodišnji ugovor s ovim timom, te će početi novo poglavlje u karijeri.

Abou Diaby je karijeru počeo u Francuskoj. Dvije sezone je proveo u Auxerreu, a onda ga Arsene Wengere za dva miliona funti dovodi u redove Arsenala. 

Diaby se iz sezone u sezonu mučio sa povreda, a tek početak sezone 2009/2010, dočekuje kao zdrav igrač, prvi put od dolaska u Arsenal 2006. godine. Odmah pokazuje kvalitet, te u toku te sezone odigrava 40 utamica, postižući sedam, a asistirajući za šest golova.

Nakon novih ozljeda ne uspijeva vratiti formu, no ipak kada je bio zdrav pružao je odlične partije u Arsenalu.
Za klub sa Emiratesa je nastupio 180 puta, dao 19, a asistirao za 16 golova. 

U periodu od 2007. do 2012. godine bio je član reprezentacije Francuske za koju je nastupio 16 puta. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.