AIK zaustavljen na Grbavici, Željo u Štokholmu traži prolaz

Drugo pretkolo Evropske lige

AIK zaustavljen na Grbavici, Željo u Štokholmu traži prolaz

E. Škorić

U sjajnom ambijentu kojeg su priredili domaći navijači, Željezničar je na Grbavici odigrao 0:0 protiv AIK-a u prvom susretu drugog pretkola Evropske lige.

Plavi u ovom dvomeču nisu favoriti, no itekako imaju pravo da se nadaju plasmanu u treće pretkolo, posebno nakon večerašnje utakmice, u kojoj su sačuvali mrežu.

Utakmica u Dolini ćupova nije donijela previše nogometne ljepote, već očekivano dosta trke i borbe, te ziceraškog pristupa. Ekipe su bile bazirane na odbranu vlastitog gola, a u prvih 45 minuta Željo je bio za nijansu bolji tim.

Najbolju šansu gosti iz Štokholma imali su u 11. minuti, kada je Denni Avdić centrirao s desne strane, a lopta je odsjela na gornjem dijelu prečke domaćeg gola. 

Kako se bližio kraj prvog dijela, Željo je djelovao opasnije. U 38. minuti Zec je pobjegao odbrani gostiju, šutirao je iskosa s desne strane, golman gostiju brani, a odbijenu loptu Zec šutira preko gola. Do kraja prvog dijela bilježimo i dalekometni pokušaj Zebe, ali Linner hvata loptu.

I nastavak meča donosi dosta slabu igru, previše respekta prema rivalu s obje strane, tako da su se teško stvarale i poluprilike, a o prilikama da ne govorimo. 

U 50. minuti zbog nedozvoljene pozicije je poništen gol AIK-a, a u 62. minuti najbolja šansa na meču. Poslije ubačaja iz kornera, Nyholm je ostao sam na nekoliko metara od gola Želje, ali glavom, na sreću našeg predstavnika, šutira loptu pokraj desne stative već savladanog Vedrana Kjosevskog. 

Na kraju nije bilo pogodaka, a s ovih 0:0 Željo ostaje u igri za plasman u treće pretkolo, mada bi jasno svi više voljeli da se barem jednom zatresla mreža Šveđana. Revanš u Štokholmu se igra za sedam dana i uz malo otvoreniji pristup, Plavi bi mogli do velikog uspjeha.

Željezničar - AIK 0:0

FK Željezničar: Kjosevski, Stevanović, Graovac, Zec, Blagojević, Bogičević, Stanić, Zakarić, Zeba, Nikolić, Radinović. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

AIK: Linner, Karlsson, Nyholm, Thern, Olsson, Blomberg, Avdić, Markkanen, Vaisanen, Sundgren, Saletros.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi