Ajax preživio dramu u Lyonu i izborio finale

Kopljanici u finalu Evropske lige

Ajax preživio dramu u Lyonu i izborio finale

Fudbaleri Ajaxa uspjeli su u Lyonu odbraniti prednost iz prve utakmice i plasirati se u finale Evropske lige. 

Iako su večeras u Francuskoj poraženi rezultatom 3:1, izabranici holandskog trenera Petera Bosza su eliminisali Lyon zahvaljujući visokom trijumfu iz prve utakmice (4:1) i u finalu će odmjeriti snage sa Manchester Unitedom.  

U ovu utakmicu igrači Ajaxa su ušli ofanzivno i totalno su koristili svoje trkačke sposobnosti, pa je ubrzo bilo jako opasno pred golom Lopesa. Upravo je golman Lyona bio najzaslužniji što su u prvih 20 minuta mreže mirovale. Portugalac je prvo u 14. minuti zaustavio Younesa u situaciji jedan na jedan, da bi deset minuta kasnije zaustavio i pokušaj Ziyecha. 

Međutim, u 27. minuti domaćima nije bilo spasa. Talentovani Dolberg je primio loptu u šesnaestercu i lobom matirao golmana Lyona, čime je pokazao zašto slovi za jednog od najtalentovanijih napadača u Evropi. 

Činilo se kako će Ajax već u prvom poluvrijemenu riješiti pitanje prolaska u finale, ali sve se promijenilo u dva napada. U roku od jedne minute Lacazette je postigao dva pogotka i preokrenuo rezultat. 

U drugom dijelu utakmice Lyon je svim silama krenuo ka golu Ajaxa. Najbolju priliku u uvodnim minutama je imao Diakhaby, međutim njegov pokušaj je odbranio Onana, da bi potom u 64. minuti zaprijetio i Ajax preko Sancheza. 

Lyon ni u nastavku nije odustajao od napada, a to se isplatilo u 81. minuti kada je Ghezzal skočio visoko na centaršut i glavom matirao golmana Ajaxa za vodstvo od 3:1. Šest minuta kasnije Lyon je mogao doći do željenog rezultata kada se u dobroj prilici našao Lacazette, međutim promjene rezultata nije bilo, pa su Ajaxu počeli slaviti prolazak u finale Evropske lige. 

Finale ovosezonske Europske lige igra se u Stockholmu.

Evropska liga, polufinale:

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Lyon - Ajax 3:1 (1:4)



Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi