Alex Ferguson otkrio svoja četiri najvrjednija pojačanja
Foto: EPA

Jedno iznenađujuće ime na listi legendarnog trenera

Alex Ferguson otkrio svoja četiri najvrjednija pojačanja

Legendarni Sir Alex Ferguson je proveo 27 godina na klupi Manchester Uniteda i sa ekipom Crvenih đavola osvojio sve što se osvojiti može. Dok je Škotlanđanin sjedio na klupi Uniteda kroz ovaj klub je prošao veliki broj fudbalera svjetskog kalibra. Bilo je tu i nekoliko "promašaja", ali je Ferguson, uglavnom, pogađao s pojačanjima.

Poznato je da je Manchester United jedan od najbogatijih klubova na svijetu, te da Crvenim đavolima nije problem izdvojiti basnoslovne svote novca za pojačanja, ali to ne znači da Ferguson nije znao pronaći igrača za "bagatelu".

Tako je npr. Ole Gunnar Solskjaer plaćem milion i pol funti, Teddy Sheringham 3.5, Patrice Evra 5.5, a Nemanja Vidić sedam miliona eura.

Govoreći za zvaničnu stranici Manchester Uniteda, bivši trener ove ekipe je oktrio koja su to četiri najvrijednja pojačanja koja je doveo na Old Trafford.

"Da li je Cantona moje najbolje pojačanje? To je dobro pitanje...Pa, kada je vrijednost u pitanju, Erica smo platili oko milion funti, Petera Schmeichela 500.000 funti, a Briana McClaira 800.000 funti. Svi su bili fantastični. Paul Ince je koštao 1.5 miliona, a prodali smo ga za osam, Van Nistelrooy je imao veliki vrijednost zbog činjenice da smo ga dobro prodali, a igrači koje sami 'proizvedemo' su čisti profit", istakao je Ferguson, pa dodao:

"Imate i Cristiana Ronalda, plaćen je 12 miliona funti, a prodan za 80 miliona! Kada govorimo o najboljim pojačanjima, u smislu vrijednosti, to su Schmeichel, Cantona, McClair i Ronaldo - nevjerovatni su."

Sigurno nikoga neće začuditi što je Ferguson istakao Ronalda, Cantonu i Schmeichela kao svoja "navrjednija" pojačanja, ali ime Briana McClaira će možda iznenaditi neke.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ovaj, današnjim generacijama, slabo poznat igrač je ipak, u svoje vrijeme, bio pravi majstor za golove.

McClair, škotski napadač, je stigao iz Celtica u United 1987. godine za oko 850.000 funti. On je u svojoj prvoj sezoni u Unitedu uspio postići 31 gol na 48 utakice, a u još dvije sezone u dresu Crvenih đavola je postizao više od 20 pogodaka. Za Manchester United je igrao od 1987. do 1998. godine, a u 471 utakmici je postigao 127 golova.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi