Barcelona najbolja, bh. timova ni na "mapi"
Barcelona najbolja...

IFFHS-ova rank lista najboljih timova

Barcelona najbolja, bh. timova ni na "mapi"

E. Škorić
Teme:

Po najnovijoj listi IFFHS-a, Barcelona je na prvom mjestu zahvaljujući odiličnim igrama ove sezone. Slijede je Manchester United i Liverpool sa istim brojem bodova (263).

IFFHS je institut za fudbalsku istoriju i statistiku, sjedište je u njemačkom gradu Kolnu, a početkom svakog mjeseca se objavljuje ranking lista. U obzir se uzima razdoblje posljednjih 12 mjeseci, pa se tako u periodu od januara do decembra 2008. godine broji ukupna statistika, nešto poput ATP i WTA liste u tenisu.

Barcelona ima 278 bodova, a španjolski klub je odličnim igrama u zadnjih nekoliko mjeseci došao na prag da bude najbolje rangirani klub svijeta, na kraju ove godine. Engleski giganti Manchester United i Liverpool imaju po 263 boda, 15 bodova manje od Katalonaca. Minhenski Bayern se nalazi na 4. mjestu IFFHS-ove rang liste sa 260 bodova.
Zanimljivo, u prvih pet se nalazi i argentinska Boca Juniors, koja ima 2 boda manje od Bayerna, te 8 bodova bježi londonskom Chelseau. Lyon, Arsenal, Roma i Estudiantes (Argentina) čine uz gore navedene klubove "Top-10" IFFHS rang liste.

Dinamo, Partizan...

Najbolje rangirani klub na prostorima bivše "Juge" je zagrebački Dinamo. Hrvatski prvak se nalazi na 52. mjestu sa 148 bodova. Na 104. mjestu je beogradski Partizan sa 119 bodova. Crvena Zvezda je sa 242. mjesta stigla na 212. mjesto. Drugi beogradski klub ima 82 boda. Splitski Hajduk je pao za nekoliko mjesta, sada su na 199. mjestu.

Na žalost, "kvalitet" fudbala u našoj ligi se pokazao i na IFFHS ljestvici, pa se tako niti jedan bosansko-hercegovački klub nije našao listi od 350 koji  su rangirani. Pomalo čudno, ali klubovi iz Jemena, Kipra, Katara, Iraka, Indije su bolje rangirani nego klubovi iz Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Poredak
1. FC Barcelona (ŠPA)  278, 2. Manchester United (ENG) 263, 3. Liverpool (ENG) 263, 4. FC Bayern (NJEM) 260, 5. Boca Juniors (ARG) 258...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.