Barcelona potpisala "Nacionalni pakt za nezavisnost"

U borbi za nezavisnost Katalonije

Barcelona potpisala "Nacionalni pakt za nezavisnost"

FC Barcelona, jedan od najveći klub sa prostora Španije, naravno uz Real Madrid, potpisala je "Katalonski nacionalni pakt za nezavisnost". 

Ovu odluku klub je donio još davno,a formalizirao ju je pismom predsjednika kluba Josepa Marije Bartomeua koordinatoru "Katalonskog nacionalnog pakta za nezavisnost" Joanu Rigolu. 

Ovaj pakt okuplja više od 3.500 organizacija i asocijacija, od društvenih, preko političkih koji imaju želju za nezavnisnošću Katalonije.

FC Barcelona je već ranije signalizirala ovakvu mogućnost za nezavisnost Katalonije 2013. godine u izvještaju njenog tadašnjeg predsjednika Sandra Rosella, koji je tom prilikom objasnio:

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Mi ćemo uvijek biti tu za našu zemlju i volju njenog naroda. Mi branimo pravo na samoopredjeljenje, koje je jedno od fundamentalnih prava koje moraju imaju sve nacije". 

Ipak, sadašnji predsjednik Josep Maria Bartomeu je redovno izbjegavao dati zvaničan odgovor na pitanje koje se odnosilo na sada već vrlo aktuelnu situaciju u kojoj Katalonci žele nezavisnost i odcjepljenje od Španije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.