Baždarević: Krećem u lov na 15 bodova, možemo biti treći

Novi selektor BiH

Baždarević: Krećem u lov na 15 bodova, možemo biti treći

Novi selektor bosanskohercegovačke reprezentacije, Mehmed Baždarević, u razgovoru za Jutarnji list govorio je o atmosferi u reprezentaciji, trenerskoj karijeri ali i o eventualnom plasmanu BiH na Evropsko prvenstvo.

Kada je u pitanju atmosfera u svlačionici, popularni Meša istakao je da postoje problemi, ali da nema govora o rasulu i kaosu. 

"Ima problema. Da ih nema, ne bi se čelnici Saveza odlučili za promjenu na klupi, ali s druge strane, nema govora o rasulu i kaosu. Sve su to stvari koje se mogu riješiti ako će biti sloge i zajedništva. Prvo nas nogometnih ljudi, a onda i navijača, medija itd. Reprezentacija je vrlo kvalitetna, ail se nakon Svjetskog prvenstva očito malo ispuhala i izgubila motive. Rejting nam se srušio na startu ovih kvalifikacija za Euro, ali stignemo ga popraviti", govori Baždarević. 

Baždarević je svoju trenersku karijeru počeo graditi u Francuskoj, a prvi angažman mu je bio u Sochauxu, gdje je prvo tri godine vodio mladu momčad. 

"Da, tačno je. Sve je krenulo u Sochauxu, a kasnije sam u profesionalnom pogonu asistirao Lacombeu i Fernandezu. Nakon toga sam preuzeo mali Istres i uveo ga u 1. ligu, ali taj se uspjeh nažalost pokazao kao senzacija koja će trajati jedno ljeto. Klub nije imao ambicija za iskorak, razišli smo se već do decembra", prisjetio se Baždarević, a potom nastavio:

"U Francuskoj sam vodio i Grenoble, koji sam uveo iz druge u prvu ligu. Grenoble nikada prije nije igrao u Le championnatu, ubrzo potom stigli smo i do polufinala francuskog kupa. Tada sam proglašen najboljim trenerom druge francuske lige. 2008. godine u izboru kolega trenera i sportaša proglašen sam najboljim trenerom u Bosni i Hercegovini. Nakon Grenoblea sam se vratio u Sochaux i ostao osam mjeseci. Uvodno je razdoblje bilo uspješno, ali kada su stigli neuspjesi i s njima loša atmosfera u klubu, ja sam predložio rastanak. Kada podvučem crtu, iza sebe imam 150 utakmica u prvoj i 150 utakmica u drugoj francuskoj ligi."

Iako su šanse svedene na minimum, Baždarević vjeruje da BiH može izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. 

"Moramo skupiti barem petnaestak bodova. Što drugim riječima znači da u šest utakmica igramo šest finala. Na prvi pogled nemoguća misija, ali možemo stići do trećeg mjesta u grupi. Mobilizirat ćemo sve snage, maksimalno se pripremiti za svaki meč, a onda kako bude."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Na kraju razgovora dotakao se i Ćire Blaževića, koji je njegovu inauguraciju ispratio salvom kritika.

"Nema veze, za gospodina Blaževića imam samo poštovanje. Ako nam je u prošlosti izletjela neka pogrešna riječ, ne trebamo od toga praviti drame. Pozdravite vi meni Ćiru, ali i mojeg 'druga' Tomu Ivkovića s kojima sam dijelio svlačionicu bivše reprezentacije još od juniorskih, a možda i pionirskih dana", riječi su Baždarevića na kraju ragovora. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.