Begović: Raduju me uspjesi mladih bh. reprezentacija
Foto: EPA

Golman Stokea u intervjuu za SportSport.ba

Begović: Raduju me uspjesi mladih bh. reprezentacija

E. Škorić

Asmir Begović je u razgovoru za SportSport.ba govorio o ispadanju Stokea iz Capital One Cupa, dešavanjima u Premiershipu, gostovanju bh- reprezentacije u Haifi...

Stoke je ispao iz Capital One Cupa nakon poraza od Southamptona (2:3). Bila je to prilika da se ode do kraja i osvoji možda trofej?

“Moglo je bolje. Odigrali smo slabo prvo poluvrijeme. Nije bilo lako se vratiti nakon 0:2. Primili smo nesretni gol u finišu utakmice. Zadnje dvije utakmice nas ne ide. Imali smo mogućnost da prođemo dalje, da se možda nadamo i trofeju, ali nažalost nismo. Žao nam je svima zbog toga”, kazao je Begović u razgovoru za SportSport.ba.

“Sada nam slijedi teška utakmica protiv West Hama. Neće biti lako, oni igraju dobro ove sezone, ali u Engleskoj je svaka utakmica teška. Ne možete reći da igrate protiv slabog kluba bez obzira protiv koga da igrate”.

Čini se da je Southampton pravo iznenađenje ove godine u Engleskoj?

“Southampton ima vrhunskog trenera, koji je osvojio dosta toga u svojoj karijeri. Dobro je uklopio sve te nove igrače. Ne znam da li Southampton može parirati Chelseaju ili Manchester Cityju, ima još puno utakmica, ali sigurno da će biti dobar konkurent za najviša mjesta i plasman u Evropu”.

Smatraš li da je Manchester United već izgubio šanse za titulu?

“Mislim da je to teško to reći. Stvarno je rano da se išta zaključi. United ima novog trenera, dosta novih, jako dobrih igrača, pa je potrebno vremena da se sve posloži. No, nema sumnje da će United biti u igri za sami vrh do kraja”.

Trenutno stanje na tabeli govori da je Stoke tri boda od mjesta koje vodi u Evropu, a ni opasna zona nije daleko. Šta očekivati do kraja?

“U Premier ligi je sve moguće, svako može svakoga dobiti. Ako se možemo plasirati među 10 ekipa, to bi nam bio uspjeh, ali svejedno ćemo iz utakmice u utakmicu htjeti više bodova i težiti ka tome da budemo u gornjem dijelu. Ubijeđen sam da ćemo ostati u ligi, nadam se da hoćemo”.

Nisi imao puno odmora ove godine jer si nastupao na Svjetskom prvenstvu. Da li je to utjecalo na tvoju formu i na tvoje odbrane u novoj klupskoj sezoni? 

“Prvi put sam imao takvo ljeto, sa malo odmora, ali smatram da sam sada u boljem ritmu. Sigurno bolje izgledam. Malo na početku sezone je bilo i nezgodno. Osjećam se, ipak, bolje, baš kao i moja ekipa, koja je uigranija, komunikativnija, organizovanija…”.

Nisi očekivao eliminaciju Cityja u Capital One Cupu? Jesi se nakon toga čuo s Edinom Džekom?

“Edin i ja se nismo još čuli. Žao mi je zbog njega i Cityja. Kako sam već rekao, u Engleskoj svako svakoga može pobijediti, što je Newcastle pokazao na Etihadu. City nije u najboljoj formi, ali i dalje imaju vrhunske igrače”.

Okrenimo se bh. reprezentaciji. Slijedi teško gostovaje u Haifi kod Izraela…

“Vjerujem da možemo pobijediti. Imamo kvalitet, ali nam neće biti lako. Izrael je imao dobar početak kvalifikacija, igrači su im puni samopouzdanja. Moramo dobro odigrati Haifi, uložiti dosta energije. U protivnom, loše nam se piše”.

Nesretno primljeni gol od Belgije je utjecao na tebe?

“Jako mi je žao zbog tog gola, ali to je sada prošlost. Nakon toga sam odigrao dosta utakmica i ne mislim više o tome. U nogometu se takve stvari događaju”.

Asmire, kadeti i juniori naše reprezentacije ostvarili su zapažene rezultate i plasirali se u elitne runde kvalifikacija.

“To je jako bitno za nas. Svaka čast ti momcima, želim im puno sreće i uspjeha dalje, da odu na Evropsko prvenstvo. Oni su budućnost ove reprezentacije”.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Za kraj, kako ti se čini odbrana naše reprezentacije bez Emira Spahića i hoće li nedostajati Vedad Ibišević?

"Vedad Ibišević se povrijedio i sigurno da će nedostajati, ali isto tako sam ubijeđen da će selektor naći dobru zamjenu u sastavu. Ko god bude igrao, opravdat će očekivanja. Šunjić i Hadžić, s Mujdžom, djelovali su dosta dobro u zadnje dvije utakmice, ali naravno da bi nam dobro došao svaki igrač. Dobro je za našu odbranu i što se vraća Ermin Bičakčić".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.