BiH na Mundijalu ima trojicu, možda i četvoricu selektora!

Nije šala...

BiH na Mundijalu ima trojicu, možda i četvoricu selektora!

Šta je zajedničko reprezentacijama Hrvatske, Švicarske i Japana? Odgovor je - Selektor iz Bosne i Hercegovine.

Ove tri selekcije gledat ćemo narednog ljeta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem bismo mogli vidjeti trojicu, pa možda čak i četvoricu bh. trenera što bi bilo nevjerovatno. A, nije šala...

Krenimo redom. Zlatko Dalić, koji je rođen 1966. godine u Livnu, došao je na klupu Hrvatske uoči posljednje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Ukrajine u Kijevu, gdje je došao do pobjede rezultatom 2:0 i plasirao se u baraž. Tamo su Vatreni ubjedljivo porazili Grčku s ukupnih 4:1 i plasirali se u Rusiju.

Dalić je još uvijek privremeno rješenje na klupi Hrvatske, ali sada bi bilo pravo čudo kada bi naši zapadni susjedi potražili nekog drugog trenera koji će voditi ovu selekciju na Svjetskom prvenstvu. 

Drugi bh. trener koji je danas izborio plasman na Mundijal je Vladimir Petković. Sarajlija na klupi Švicarske odveo je tu selekciju na Svjetsko prvenstvo također kroz baraž i to preko Sjeverne Irske, koju je u dvomeču savladao sa ukupnih 1:0. 

Naravno, ova priča ne može proći bez Jablaničanina Vahida Halilhodžića, koji je već tradicionalno bh. predstavnik na Svjetskim prvenstvima. Vaha je rutinski odveo Japan do Svjetskog prvenstva, a popularni Samuraji su plasman na završnicu osigurali još davno.

Bit će interesantno vidjeti ko će voditi reprezentaciju Srbije na Mundijalu, posebno iz razloga što je sada na toj poziciji privremeno Mladen Krstajić. Ovaj rođeni Zeničanin, koji već neko vrijeme vrlo uspješno obnaša funkciju predsjednika Radnika, možda bi mogao i voditi Orlove u Rusiju, ali to bi bilo veliko iznenađenje s obzirom da u komšiluku tragaju za nekim prvenstveno iskusnijim trenerom. Ipak, ništa nije nemoguće...

Sva četvorica trenera imaju veze i sa bh. klubovima. Vahid Halilhodžić i Zlatko Dalić su svojevremeno nastupali za Velež, Vladimir Petković bio je igrač Sarajeva a Mladen Krstajić zeničkog Čelika.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Kada bi sva četvorica fudbalskih stručnjaka vodila svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, to bi značilo da je svaki osmi selektor na Mundijalu rodom iz BiH i vjerovatno bismo po tome nadmašili Italijane, Francuze... I sve to bez Bosne i Hercegovine u Rusiji. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi