Bosanac koji je doveo Krpića: "On je pravi golgeter"

Nebojša Novaković za SportSport.ba

Bosanac koji je doveo Krpića: "On je pravi golgeter"

U švedskom prvoligašu AIK-u, za koji je danas potpisao Sulejman Krpić, već godinama kao pomoćni trener radi Nebojša Novaković. 

Novaković je rođeni Sarajlija. U Švedsku je došao (i ostao živjeti) početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, čiji raspad je dočekao kao napadač Dinama iz Vinkovaca, a za vrijeme provedeno u skandinavskoj zemlji stekao je status legende AIK-a i ujedno dobio mjesto u stručnom štabu. 

Upravo je Novaković (52) odigrao veliku ulogu u dovođenju Krpića, za kojeg smatra da je odličan igrač i da će predstavljati pojačanje za švedski klub. 

"U Švedsku sam došao početkom crnih devedesetih iz Vinkovaca kao profesionalni igrač iz bivše Jugoslavije. Svoju karijeru sam nastavio graditi u Švedskoj i pored AIK-a sam igrao za Vasalund i Djurgardens. Ipak, za AIK me veže najljepše uspomene jer sam s tim klubom dogurao do Lige šampiona", prisjetio se Novaković na samom početku razgovora za SportSport.ba.

Od Bratstva, zatim Famosa iz Hrasnice nije bilo jednostavno doći do švedskog velikana. 

"Fudbalski put svakog fudbalera se sastoji od uspona i padova, pa tako i moj. Put do AIK-a i ujedno Švedske nije bio nimalo lagan, ali sam vjerovao u sebe i svoje kvalitete. To mi je uvijek pomoglo da istrajem i pokažem koliko mogu i hoću", dodaje 52-godišnji Novaković.

Da će jednog dana uploviti u trenerske vode kao fudbaler nije ni sanjao.

"Kao trener radim već nekih 15 godina, ali iskreno taj posao nije bio u mojim snovima u mladosti. Nisam ni pomišljao da ću raditi kao trener. Ipak, ovaj posao sam zavolio zahvaljujući treneru Rikardu Norlingu s kojim, pukom slučajnošću, sarađujem danas."

Novaković kao igrač nije imao priliku da se okuša u jednom od dva najveća sarajevska kluba.

"Bilo je nekada pregovara i sa Željezničarom i sa Sarajevom, ali nije bilo suđeno da na kraju odem u jedan od ta dva kluba. Uslijedio je potom prelazak u Vinkovce, te odlazak u Švedsku. Omiljeni klub? Crvena zvezda. Dječija ljubav prema tom klubu je i danas prisutna." 

Dodao je Novaković da često dolazi u rodno Sarajevo. 

"U Sarajevo dolazim kad god imam slobodnog vremena ili kad trebam da pogledam nekog našeg fudbalera. Tu imam porodicu i dosta prijatelja iz mladosti, a i klub u kojem sam ponikao. Uvijek je lijepo sresti drugove stare i prisjetiti se prošlih dana." 

Na pitanje kako je Krpić završio u AIK-u, odgovorio je: 

"Cijeli posao sa Krpićem je danas uspješno finaliziran. O njemu imam samo riječi hvale. Dobar je igrač, golgeter i nakon što smo ga pomno pratili odlučili smo da je igrač koji bi se odlično uklopio u naš tim. Pošto dolazi sa naših prostora, ja sam imao zadaću da ga pratim preko mojih skauta. Želim se zahvaliti Iliji Cvitkušiću koji mi je puno pomogao u izboru i praćenju igrača." 

Potražite više informacija na temu Super League:

Na kraju Novaković je dodao da je Krpić došao u jedan veliki klub.

"AIK je fantastičan klub u Štokholmu sa predivnim navijačima. Prosječno ih na domaćoj utakmici bude prisutno oko 20 hiljada. Također, klub ima stadion sa velikim kapacitetom i kada se igraju utakmice protiv Djurgardena, Hammarbyja ili Malmoa, to bude nešto posebno", podvukao je Novaković. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi